ONG
Al treilea sector
Data: 11.09.2014
ONG / Educaţie & Tineret

Câţi adolescenţi din România renunţă la educaţie?

Un copil din cinci, cu vârsta între 15 și 18 ani, nu merge la școală. Mulți dintre cei care nu sunt înscriși în sistemul educațional sunt fie foarte săraci, fie foarte bogați.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

174.000 de copii, cu vârsta între 15 și 18 ani, nu sunt cuprinși în sistemul de învățământ românesc, arată un studiu realizat de organizația neguvernamentală UNICEF România, pe baza unor date aferente anului școlar 2011/2012. „Studiul prezintă niște cifre alarmante pentru România. Am aflat că 19% din populația de 15-18 ani este în afara sistemului de învățământ. Comparativ, în celelalte state vecine României, ratele de părăsire timpurie a sistemului de educație sunt mult mai mici. De exemplu, în Bulgaria rata este 12,5%, în Polonia – 5,7%, iar în Ungaria – 11,5%.(…) Cum poți fi competitivă, ca țară, dacă 19% dintre adolescenții tăi nu sunt la scoală?”, declară Sandie Blanchet, reprezentantul Fondul Naţiunilor Unite al Copiilor (UNICEF) în România.

Cei mai mulți adolescenți de 15-18 ani care nu merg la școală au părăsit sistemul educațional în clasa a noua și a zece, potrivit analizei citate. „Doar 1% dintre 174.000 de tineri care nu sunt incluși în ciclul de liceu nu au fost niciodată la școală”, spune Ciprian Fartușnic, director la Institutul de Științe ale Educației.

Infografic 1

Peste jumătate dintre copiii din afara școlii, care au fost intervievați pentru realizarea studiului, au lucrat în cursul săptămânii premergătoare discuției. „Dintre tinerii cu o ocupație, cei mai mulți au 17-18 ani. 99% dintre cei care lucrează sunt muncitori neremunerați sau își ajută părinții în gospodărie”, subliniază Fartușnic.

Cei mai mulţi adolescenţi de 15-18 ani, care nu merg la şcoală, sunt în Nord-Est, Sud Muntenia şi Sud-Est Dobrogea

Doar 53,6% dintre tinerii de 19-21 ani erau incluşi în sistemul de educaţie la începutul anului şcolar 2011/2012

Totodată, cei mai mulți dintre tinerii de 15-18 ani care nu fac parte din sistemul de învățâmânt, trăiesc în mediul rural. „Dacă ești un adolescent care trăiește în mediul rural, ai cu 30% mai multe șanse să abandonezi școala decât dacă trăiești în mediul urban”, afirmă Sandie Blanchet. Mai mult, cei care nu merg la școală sunt fie foarte săraci, fie foarte bogați.

România trebuie, până în 2020, să diminueze rata de părăsire timpurie a sistemului educațional la 11,3%, de la 17,4%, cât a fost în 2012. „Este foarte puțin probabil ca România să reușească să atingă obiectivele impuse de Uniunea Europeană dacă lucrurile continuă să funcționeze ca în prezent”, adaugă Blanchet.

UNICEF România are câteva recomandări de măsuri pe care autoritățile ar trebui să le adopte pentru ca tinerii și copiii să nu mai abandoneze școala. Prima dintre ele este ca bugetul alocat sectorului educației să fie majorat. „Această suplimentare a bugetului ar trebui să fie alocată corect.(…) O alocare a măcar 6% din Produsul Intern Brut, pentru educaţie, ar fi suficientă, atâta vreme cât ne asigurăm că banii ajung unde trebuie”, menţionează Blanchet.

Cea de-a doua recomandare a organizaţiei neguvernamentale vizează creşterea calităţii învătământului. „Profesorii români ştiu foarte multe chestii teoretice, dar nu ştiu să predea bine. Copiii trebuie să deprindă competenţele care se caută acum pe piaţa forţei de muncă”, mai spune reprezentantul UNICEF în România.

Nu în ultimul rând, autorităţile ar trebui să încurajeze accesul la educaţie al copiilor şi tinerilor, prin asigurarea unui asistent social, a unui cadru medical şi a unui mediator şcolar în fiecare dintre comunităţile româneşti.

Cercetarea centrată pe participarea la educaţie a copiilor de 15-18 vine în completarea studiului „Toţi copiii la şcoala până în 2015. Iniţiativa globală privind copiii în afara sistemului de educaţie din România”, publicat în decembrie 2012. 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări