Studii & Cercetări
Al treilea sector
Data: 20.06.2014
Studii & Cercetări

Cât costă chimicalele din viața europenilor?

Chimicalele care duc la dereglări ale glandelor endocrine produc anual o gaură de circa 31 de miliarde de euro în bugetele statelor UE.

Substanțele chimice care perturbă activitatea hormonală a oamenilor contribuie la creșterea numărului de bolnavi din Uniunea Europeană (UE) și șubrezesc politicile referitoare la sănătate din interiorul blocului comunitar, potrivit unei analize realizate de Health and Environment Alliance, o organizație neguvernamentală preocupată de influența mediului asupra sănătății cetățenilor UE.

„Expunerea la alimente, electronice, cosmetice și produse din plastic care fac parte din viața cotidiană și care conțin substanțe chimice dăunătoare pentru activitatea hormonală umană, ar putea costa Uniunea Europeană circa 31 de miliarde de euro anual”, conform raportului, citat de eubusiness.com.

La valoarea de 31 de miliarde de euro s-a ajuns după ce mai mulți cercetători au calculat la cât se ridică tratamentele pentru unele boli precum cancer, obezitate, probleme de fertilitate, cauzate de dereglări hormonale.

Argumentul financiar este ultimul dintr-o serie prin care țări precum Franța și Suedia încearcă să determine Comisia Europeană (CE) să nu mai amâne identificarea substanțelor chimice periculoase pentru oameni.

Cercetătorii sunt, însă, împărtiți în ceea ce privește efectele substanțelor chimice, iar CE, care trebuia să publice o listă cu toxinele periculoase până la sfârșitul anului trecut, nu s-a ținut de cuvânt, presată de companiile din industria chimică.

Suedia a amenințat că va da Comisia în judecată, iar Franța le-a cerut miniștrilor din UE să acționeze urgent. Pe de altă parte, companiile chimice insistă că este nevoie de teste suplimentare pentru clarificarea tuturor problemelor.

Bolile cronice datorate funcționării glandelor endocrine costă bugetul UE peste 636 de miliarde de euro anual, arată calculele autorilor studiului. În România, impactul financiar anual este estimat la mai mult de 25 de miliarde de euro. În cele 636 de miliarde de euro sunt incluse și efectele estimate la 31 de miliarde de euro ale substanțelor chimice care pot duce la dereglări hormonale.

AICI puteți consulta raportul integral.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări