Economie socială
Al treilea sector

Casele de ajutor reciproc se redefinesc

Casele de ajutor reciproc, principalele surse de suport financiar pentru românii fără posibilități, se transformă. Totul pentru a acorda împrumuturi mai mari oamenilor şi a-i susţine în demararea unei afaceri.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Uniunea Națională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților din România (UNCARS), care grupează cele mai multe case de ajutor reciproc (CAR) la nivelul țării, a demarat, în urmă cu opt ani, o acțiune amplă de reorganizare. Obiectivul final al demersului este creșterea valorii împrumuturilor acordate.

„Soluţia pe care am găsit-o acum opt ani a fost să determinăm casele cu un număr mic de membri (până în 200 de membri – n.red.) să înţeleagă necesitatea de a face parte dintr-o casă puternică, să poată să-şi satisfacă membrii, din punct de vedere financiar. Se ajunsese în situaţia de a se limita împrumuturile din cauza lipsei membrilor”, spune Mărioara Dună, secretar executiv UNCARS.

Uniunea își dorește ca, pe termen lung, fiecare casă din structura ei să aibă mimimum 300 de membri. „Am reușit ca până în 2014 să ne atingem unul dintre obiectivele principale pe care ni le-am asumat în urmă cu opt ani, respectiv acela de a determina cel puțin 30% dintre casele care fac parte din uniune să fuzioneze”, menționează Dună.

UNCARS avea 1.886 de CAR-uri funcționale la sfârșitul lui 2013, cu 208 mai puțin decât în 2010, ca urmare a procesului de reorganizare derulat în ultimii ani. În schimb, chiar dacă numărul caselor a scăzut, numărul membrilor înscriși în evidențele CAR-urilor a crescut, de la 942.381, în 2010, până la circa 970.000, în 2013.

Şi valoarea împrumuturilor acordate a înregistrat un avans. Astfel, membrii CAR-urilor au împrumutat 2,28 miliarde de lei anul trecut, cu aproape 10% mai mult decât în 2010. Membrii CAR-urilor UNCARS care au avut nevoie de bani în 2013 au solicitat, în medie, între 3.645 și 4.875 de lei.

„Pe lângă creșterea numărului de membri ai fiecărei case, am început să lucrăm și la educația financiară a membrilor. În general, ei sunt obișnuiți să acceseze un împrumut ca să-și cumpere ceva. Noi vrem să-i determinăm să înțeleagă că, în afară de a-și cumpăra un televizor, de exemplu, poate ar fi mai bine dacă și-ar dezvolta o afacere cu banii de la noi, astfel încât să-și crească veniturile și să nu mai fie dependenți de un salariu”, explică Mărioara Dună.

De obicei, oamenii care apelează la serviciile CAR-urilor vor bani pentru lucruri stringente, cum ar fi trimiterea copiilor la școală, cumpărarea de produse pentru sărbătorile tradiționale ori pentru organizarea de nunți, botezuri sau înmormântări.

„Încă de acum cinci ani a început să ne preocupe dezvoltarea segmentului de împrumuturi pentru afaceri. Celor cărora vor astfel de împrumuturi le oferim ajutorul nostru pentru realizarea unui plan de afaceri”, adaugă oficialul UNCARS. Cei mai mulți dintre membrii UNCARS care aleg să ia bani de la CAR ca să înceapă un business, își deschid mici afaceri în mediul rural.

Uniunea și-a propus, tot ca parte a procesului de reorganizare a activității caselor, să transforme CAR-urile în cluburi sociale, unde membrii să interacționeze periodic și să găsească soluții pentru rezolvarea unor probleme sociale, cum ar fi recompensarea copiilor cu rezultate bune la învățătură, din familiile nevoiașe.

România are circa 2.900 de CAR-uri active și peste 300 radiate, arată datele Băncii Naționale în registrul de evidență a instituțiilor financiare nebancare. Celelalte CAR-uri, care nu sunt membre UNCARS, fie sunt afiliate altor federații, fie sunt neafiliate. Comparativ cu 2012, numărul CAR-urilor se menține relativ constant, potrivit Atlasului Economiei Sociale, ediția din 2014. CAR-urile din România dețineau active de 3,6 miliarde de lei în 2012, au obținut venituri de aproape 590 de milioane de lei și aveau peste 5.400 de angajați.

Vă recomandăm să citiți și: Peste 2,5 milioane de români intră în hora de 700 milioane euro a CAR-urilor

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări