Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 10.11.2015
Ştiri şi Joburi

Care este subiectul vizitei expertului ONU în România?

Raportorul Special al Organizației Națiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremăși drepturile omului, Philip Alston, face o vizită oficială în România, în perioada 2-11 noiembrie 2015.

Alston va evalua eforturile Guvernului Român de eradicare a sărăciei și felul în care Guvernul ia în considerare obligațiile sale internaționale de respectare a drepturilor omului în aceste eforturi.Vizita sa se va concentra pe situația romilor, persoanelor cu dizabilități și a copiilor, grupurile care sunt afectate în mod disproporționat de sărăcie și de probleme legatede drepturile omului.

“Chiar și în statele care conștientizează problema respectării drepturilor omului, drepturile celor care trăiesc în sărăcie sunt adesea tratate în mod greșit ca aspecte ce nu implică drepturile”, a afirmat domnul Alston.

“Este îngrijorător că peste 70% din reprezentanții minorității rome din România trăiesc sub limita sărăciei. În plus, aceștia se confruntă și cu o multitudine de alte provocări legate de respectarea drepturilor omului, de la situații de evacuare forțată din casele lor la cazuri de utilizare excesivă a forței de către poliție”,a adăugat expertul independent. “În plus, rata sărăciei este foarte ridicată în rândul anumitor grupuri de copii, iar felul în care sunt tratate persoanele cu dizabilități este îngrijorător”, a precizat Alston.

Pe perioada vizitei sale de zece zile expertul în drepturile omului va efectua vizite la București, Cluj-Napoca, în județele Bacău și Ilfov. Va avea întâlniri și va purta discuții cu reprezentanți ai Guvernului, autorităților locale, parlamentari, organizații non-guvernamentale, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, instanțelor judecătorești, cadre universitare și persoane care trăiesc în condiții de sărăcie extremă.

“Eradicarea sărăciei este posibilă dacă Guvernul României și societatea în ansamblul său abordează cu seriozitate această problemă deosebit de gravă. Însă, pentru a respecta și proteja drepturile omului în rândul celor mai vulnerabili, este nevoie de voință politică. Sunt foarte interesat să aflu cum abordează România aceste probleme prin politicile guvernamentale, cheltuielile publice și prin instituțiile sale”, a adăugat Alston.

Miercuri ,11 noiembrie 2015, de la 10:30, Raportorul Special va susține o conferință de presă în Sala de Conferințe a sediului ONU (Casa ONU, Bvd. Primăverii 48 A, 011975, sector 1, București) în cadrul căreia va prezenta observațiile preliminare ale vizitei. Constatările și recomandările sale vor fi prezentate într-un raport Consiliului  Drepturilor Omului în iunie 2016.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări