ONG
Al treilea sector
Data: 20.05.2015
ONG / Advocacy

Când va fi gata certificatul de voluntariat?

Organizaţiile care testează certificatul de voluntariat mai au nevoie de timp până să ajungă la o variantă finală.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Forma finală a certificatului de voluntariat va fi gata, cel mai probabil, la începutul lunii septembrie. Aşa apreciază Anca Năstase, director executiv la federaţia VOLUM, organizaţie care coordonează pilotarea documentului. Testarea certificatului de voluntariat a început în toamna anului trecut şi ar fi trebuit să se fi încheiat până acum. „O să extindem pilotarea certificatului de voluntariat până în iunie, inclusiv. Multe dintre organizaţiile neguvernamentale şi mulţi dintre angajatorii care pilotează certificatul de voluntariat ne-au cerut să prelungim perioada de pilotare pentru că vor să ajungem la o variantă finală cât mai bună, care să ţină cont de părerile tuturor celor implicaţi. În iulie o să strângem tot feed-back-ul şi probabil că la sfârşitul lunii august sau la începutul lunii septembrie vom avea o formă finală a certificatului de voluntariat”, afirmă Năstase.

Circa 125 de organizaţii neguvernamentale şi 70 de angajatori se vor implica în procesul de pilotare a certificatului de voluntariat – cel mai mai important instrument prin care va fi aplicată noua lege a voluntariatului, adoptată anul trecut. „Am avut deja mai multe discuţii cu organizaţii neguvernamentale, angajatori şi insituţii publice. Până la final, în testarea certificatului de voluntariat se vor implica 125 de organizaţii neguvernamentale şi 70 de angajatori. Discuţiile pe care le avem cu companiile sunt doar pentru a vedea dacă acest certificat de voluntariat va fi acceptat sau nu de către angajatori sau care ar fi reacţia unui angajator când un voluntar ar veni cu un astfel de certificat la un interviu de angajare”, spune Ana-Maria Grădinariu, coordonator programe.

În forma finală, certificatul ar trebui să arate ce abilităţi şi competenţe deprind românii implicaţi în acţiuni de voluntariat.

Organizaţiile neguvernamentale şi angajatorii au început să testeze o variantă de certificat de voluntariat prezentată de federaţia VOLUM în toamna anului trecut. Documentul original avea două pagini A4 şi conţinea informaţii precum datele de identificare ale organizaţiei neguvernamentale şi ale voluntarului, perioada de voluntariat sau numărul de ore de voluntariat. „Nu ştim, deocamdată, cum o să arate forma finală a certificatului de voluntariat. Acest lucru îl vom cunoaşte după etapa de pilotare”, precizează Năstase.

Noua lege a voluntariatului (nr. 78/2014) a intrat în vigoare în 2014 şi a înlocuit un act normativ publicat în Monitorul Oficial în aprilie 2001 (legea 195/2001), care a fost modificat şi completat în 2006. Marea noutate pe care o aduce legea din 2014 este că perioada de voluntariat va fi recunoscută de potenţialii angajatori ca experienţă profesională.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări