ONG
Al treilea sector
Data: 06.08.2014
ONG

Bancherul pentru care fericirea înseamnă implicare socială

Maria este bancher la suprafaţă, dar are suflet de ONG-ist. Pe cât de riguros se comportă la job, pe atât de fericită se simte când vede câte un zâmbet pe feţele celor mai puţin norocoşi.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

CV-ul Mariei Duduman impresionează, deopotrivă, mulţi bancheri şi ONG-işti români. La doar 32 de ani, lucrează în trezoreria Raiffeisen Bank, ca head of treasury regional sales, adică manager departament vânzări regionale. În paralel cu jobul serios şi riguros pe care îl are în instituţia financiară, Maria se implică foarte mult în comunitate. În prezent,  face voluntariat pentru două organizaţii neguvernamentale – Fundaţia Comunitară Bucureşti şi Asociaţia Ana şi Copiii. Pe ambele încearcă să le sprijine, atât cât timpul îi permite, în organizarea de activităţi diverse, fie prin participare directă, fie prin intermediere directă de resurse ori donaţii.

Ca voluntar, a mai colaborat şi cu United Way România. Dar şi-ar dori să se implice mai mult şi în sprijinirea activităţilor altor ONG-uri, cum ar fi Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) şi Asociaţia M.A.M.E.

„Primul contact cu mediul neguvernamental a fost în anul 2010, lucram tot în trezoreria Raiffeisen Bank. Datorită deschiderii pe care instituţia în care lucrez o acordă acestui subiect (mediului neguvernamental – n.red.) şi datorită United Way am înţeles că există multe persoane care lucrează în organizaţii neguvernamentale, încercând să rezolve situaţii pentru care sistemul de stat se pare că nu mai are resurse sau că nu le observă şi că oricine le poate sprijini, inclusiv eu. Şi am ales să mă implic”, spune Maria.

În 2012 a fost declarată „voluntarul anului” de către angajatorul său.

Tânăra crede că nu există nicio contradicţie între jobul de bancher şi acțiunile pe care le face în comunitate. Îi place tot ceea ce se întâmplă la birou, pentru că acolo poate interacţiona cu oameni speciali şi intră în contact cu tot felul de informaţii. „Pe de altă parte, imi doresc o lume mai frumoasă pentru noi toţi şi nu pot sta indiferentă la suferinţa celor mai puţini norocoşi ca mine; ceea ce mă face fericită este să vad că toți cei pe care-i întâlnesc au motive să zâmbească şi să spere”, subliniază Maria.

duduman 1

Încearcă să se împartă între job, activităţile în comunitate şi familie, dar nu se consideră un exemplu din punct de vedere al alocării echilibrate a timpului între cele trei zone.

În bancă a crescut ca profesionist. Acolo a putut învăţa mult şi a avut libertatea de a aplica tot ceea ce a acumulat, astfel încât să obţină rezultate „foarte bune, atât la nivel personal, cât şi de echipă”. În ceea ce priveşte implicarea socială, se simte „mai om când ştiu că am folosit timpul fiind de folos celorlalţi decât să aleg conştient să-l pierd sau să-l consum egoist. Şi sunt extrem de fericită când îi văd pe cei din jurul meu zâmbind. Iar dacă pot aduce acel zâmbet, atunci merită tot efortul. Dincolo de asta, am învăţat foarte mult încercând să rezolv diverse situaţii şi, astfel, am putut aduce o perspectivă diferită şi la job”, explică Maria.

Lucrul cu oamenii i-a permis să trăiască multe momente emoţionante. „Un episod de care-mi amintesc acum a fost după ce am terminat de făcut aranjamente florale cu copiii de la Ana şi Copiii. Matei, un băieţel de cinci anişori, m-a rugat să scriu pe un bileţel: <<te iubesc, mama!>>”, spune Maria.

duduman

Una dintre oportunităţile pe care le vede pentru cariera ei este de a face parte din conducerea unei organizaţii neguvernamentale. Dar afirmă că, momentan, încă învaţă despre ceea ce înseamnă sectorul nonprofit şi crede că mai are mult voluntariat de făcut până să fie pregătită să intre în board-ul unei asociaţii sau fundaţii.

Activitatea din mediul ONG i-a influenţat, cu siguranţă, felul în care îşi vede viitorul profesional. Pe termen lung, nu ştie dacă şi-ar dori o carieră într-o organizaţie neguvernamentală sau una în domeniul financiar-bancar. „Este o întrebare la care încă mai caut răspuns. Asta deoarece cred că şi făcând meseria care-mi place într-un mod responsabil, pot fi de ajutor la fel de mult celor din jur”, conchide Maria.

Dacă şi tu cunoşti ONG-işti „cu două feţe”, ne poţi transmite un mesaj pe adresa redacţiei, iar noi vom avea grijă să scriem despre ei.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări