Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Avem alternative la fondurile structurale?

Finanțarea este una dintre cele mai apăsătoare probleme cu care se confruntă organizațiile neguvernamentale ale căror proiecte rămân în sertare din cauza lipsei banilor. Ce opțiuni de finanţare avem în acest moment, în afara fondurilor structurale?

Roxana Bucată, redactor AlTreileaSector.ro

Situația financiară a organizațiilor neguvernamentale s-a agravat, ne spune directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Ionuţ Sibian, mai ales în contextul blocării plăților din fonduri europene și lipsei call-urilor de la Uniunea Europeană. Multe ONG-uri lucrează cu diverse companii pentru a-și suplini bugetele, dar nu se pot finanța doar din mediul business, pentru că firmele oferă sume mici, de obicei. Nici ambasadele sau institutiile statului nu mai sunt o sursă de finanțare pe care să te poţi baza.

Cine, ce finanţează anul acesta?

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile este o “organizație pentru organizații” care oferă asistență tehnică, consultanță și instruire pentru sectorul neguvernamental din România. FDSC intermediază trei fonduri mari destinate ONG-urilor: Fondul ONG, Fondul de Inovare Civică și Fondul Elvețian.

Pe 18 aprilie, FDSC a lansat cea de-a doua ediție a Fondului ONG, cel mai mare program pe care l-a avut România pentru societatea civilă, potrivit lui Ionuț Sibian. Valoarea programului este de 30 de milioane de euro pentru perioada 2013-2017, iar domeniile în care vor fi investiți sunt: democrație, drepturile omului, bună guvernare, antidiscriminare, hate speech, justiție socială, servicii sociale, dezvoltare durabilă, romi și dezvoltarea sectorului neguvernamental.

Banii vin de la guvernul Norvegiei, dar există și o contribuție din partea Islandei și Leichtenstein, țări care formează European Economic Area, grup care stă la baza acestei finanțări. Din estimările FDSC, sunt așteptate peste 2.000 de proiecte pe acest call din care vor fi finanțate, în primă rundă, 170.

Al doilea mare program de finanțare al FDSC este Fondul de Inovare Civică, o inițiativă prin care organizația atrage bani de la companii și finanțează proiecte de inovare civică la nivel național sau la nivel de comunități. Până acum au fost finanțate 40 de proiecte cu ajutorul Raiffeisen si Petrom, iar alte proiecte sunt în curs de jurizare. Acest call este închis, dar în perioada următoare va fi deschis un altul destinat comunităților unde Petrom are baze operaționale.

FDSC administrează şi fondurile de la guvernul elvețian. În prezent, sunt contractate proiectele câștigătoare în primă rundă, aproximativ 50 la număr. Un nou call pentru fondurile elvețiene va fi lansat anul viitor.

De la începuturile FDSC, în 1994, au fost alocați peste 100 de milioane de euro în sectorul neguvernamental, fiind finanțate aproximativ 2.000 de proiecte, iar în anii următori fundația estimează că va depăși pragul de 150 de milioane de euro și va finanța alte 500 de proiecte.

“Există o nevoie mare de finanțare în zona societății civile întrucât surse de la UE n-au mai fost, n-au existat call-uri sau au fost blocate. Prin aceste fonduri, noi sperăm să acoperim câte mai multe proiecte, dar ne dăm seama că e o mică parte. Concurența e de 1 la 10, iar pe fondul de inovare civică a fost chiar de 1 la 100.” (Ionuț Sibian, FDSC)

Fundația PACT a lansat în aprilie a doua rundă a programului de finanțare pentru comunitățile mici din sudul României. Astfel, fundația îi ajută pe membrii acestora să se asocieze pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai. Printre donatorii care au contribuit la acest fond se numără mai multe companii, dar și o fundație americană. Fondul are, în 2013, o valoare de 150.000 de lei.

Fundația Orange a alocat 350.000 de euro proiectelor de educație, cultură şi sănătate în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere, de auz sau de vorbire. Nouă organizații neguvernamentale au câștigat granturi între 10.000 și 50.000 de euro, ce vor fi folosite în perioada aprilie 2013 – iunie 2014.

Innovation Norway a deschis call pentru ONG-urile românești care susțin și dezvoltă afaceri eco ce furnizează soluții la probleme locale. Finanțarea acordată este între 50.000 și 200.000 de euro, iar aplicațiile se primesc până pe 15 iunie 2013.

Administrația Fondului Cultural Național pune la bătaie 2.500.000 de lei pentru proiecte culturale. Organizațiile neguvernamentale cu activitate în acest domeniu au putut aplica până pe 4 mai.

Dacă nu de la UE, atunci de unde?

Lipsa call-urilor pe fonduri europene și problemele finanțărilor de la Uniunea Europeană au determinat organizațiile neguvernamentale din România să se orienteze către alte surse. Câteva ONG-uri din diferite domenii ne-au spus cu ce opțiuni de finanțare au rămas și cum continuă proiectele în aceste condiții.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizație neguvernamentală cu proiecte în domeniul protecției mediului care se finanțează în principal din fondurile europene. Președintele Ecopolis, Costel Popă, apreciază că fondurile se împuținează, existând mai puține call-uri de proiecte, granturi și alte oportunități decât înainte de 2007. În ce privește accesibilitatea lor, cele gestionate de stat, precum cele ale Institutului Cultural Român, sunt foarte greu accesibile. Cele mai accesibile sunt intermediate de FDSC, adaugă Costel Popă.

Miliția Spirituală este un ONG din domeniul activismului civic. Cel mai mare proiect al ONG-ului, CRIM, este în curs de derulare, fiind finanțat printr-un grant al Trust for Civil Society în Central and Eastern Europe. Celelalte surse de finanțare ale ONG-ului sunt veniturile din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit al cetățenilor și mici donații. Domeniul în care activează organizațiile este un criteriu important în ce privește accesbilitatea fondurilor, spune Mihail Bumbeș, președintele organizației, participarea publică nefiind un domeniu în care se găsesc ușor banii.

În 2012, sursele de finanțare ale organizației Salvați Copiii au fost organizațiile nonprofit din țară și străinătate și organisme internaționale (44%), cotizații, contribuții, donații, sponsorizări (29%), fonduri structurale europene (25%), instituții ale statului (1%) și dobânzi bancare (1%).

“Din păcate, oportunitățile de finanțare nu sunt atât de multe și diversificate, fapt care, în cazul nostru, conduce în final la periclitarea accesului copiilor la măsurile de care au nevoie. Dincolo de problema asigurării continuității proiectelor, un proiect va fi dezvoltatatât cât ne permit fondurile disponibile și, din păcate, nu atât cât este de fapt necesar. Este nevoie de adoptarea cadrului legislativ necesar și sporirea alocării de resurse din bugetele centrale și locale în vederea susținerii și multiplicării programelor care și-au demonstrat, în timp, utilitatea și eficiența”, spune Mihaela Manole din partea Salvați Copiii.

Asociația Komunitas este o organizație tânără în domeniul dezvoltării comunitare. Principala sursă de finanțare a Komunitas a fost programul Tineret în Acțiune al Uniunii Europene. “Nu prea există destule call-uri de proiecte în afara celor care vin pe filiera UE. Mă gândesc la AFCN, unde am picat mereu cu punctaj foarte mare și unde am observat că sunt finanțate cam aceleași inițiative an de an, ceea ce te cam descurajează”, spune Miruna Tîrcă, fondatoarea asociației.

A face rost de bani este o provocare tot mai mare, iar din cauza problemelor fondurilor structurale din ultima perioadă, riscul este ca unele organizații să își reducă activitatea sau să se închidă. Există, însă, și câteva oportunităţi de care al treilea sector poate profita chiar şi în aceste condiţii: reînvierea voluntariatului şi finanțarea proiectelor din alte fonduri decât cele structurale. Din păcate, printre aceste oportunităţi, conform declaraţiilor organizaţiilor contactate, nu se numără fondurile venite din ambasade, companii sau instituții ale statului, pentru că nu reprezintă surse de finanţare stabile.

Sursa foto: sxc.hu

Alte articole

Comentarii

One thought on “Avem alternative la fondurile structurale?

  1. Nu uitati afacerile sociale care pot asigura o parte din cheltuielile oricarei organizatii neguvernamentale prin valorificarea pe piata a serviciilor prestate sau a bunurilor produse/comercializate de personalul acesteia (angajati/voluntari).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări