ONG
Al treilea sector
Data: 08.09.2014
ONG / Advocacy

Aurelia Cristea, despre legea economiei sociale, CES şi Forumul ONG

Ce urmează după consultările din iulie, organizate de ministrul delegat pentru Dialog Social? Va fi ministrul partener la Forumul Naţional ONG? Ce se ştie despre legea economie sociale? Aurelia Cristea a răspuns întrebărilor AlTreileaSector.ro.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Primul lucru pe care l-a făcut Aurelia Cristea, după consultările din iulie, cu organizațiile neguvernamentale, a fost să transforme birourile în care lucrează, într-un spaţiu accesibil persoanelor cu dizabilități. Societatea civilă i-a arătat, printre altele, că românii au nevoie nu doar de locuri de muncă sau de învățământ de calitate, ci și de interpreți mimico-gestuali ori de orașe adaptate pietonilor.

AlTreileaSector.ro a discutat despre societatea civilă cu Aurelia Cristea, ministrul care conduce departamentul creat să gestioneze comunicarea între autorități și ceilalți actori ai societății, în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Cristea a făcut bilanțul primelor șase luni de mandat și a vorbit atât despre cum au surprins-o organizațiile neguvernamentale, cât și despre elemente de actualitate pentru societatea civilă, cum ar fi cerinţele sindicatelor și patronatelor, legea dialogului social, Consiliul Economic și Social ori legea economiei sociale.

ATS.ro: Care sunt direcţiile de acţiune pe care le urmăriţi, ca ministru, pentru asigurarea dialogului social în România?

A.C.: Tematica principală și obiectivele pe care eu mi le-am asumat ca ministru pentru Dialog Social au fost, în primul rând, să asigur cadrul de întâlniri între partenerii sociali tradiționali, pe orice problematică care există. De asemenea, am încercat să mediez și să facilitez cât mai bine dialogul în cadrul comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor, astfel încât problematica ce se dezbate acolo să fie orientată, în special, spre soluții și spre chestiunile care pot fi rezolvate la nivel local. Totodată, am încercat să transparentizez tot ceea ce ține de dialogul social. În acest sens, agenda mea a fost publică tot timpul. Eu cred că este extrem de important să asigurăm această transparență și informare publică. Mai mult, am încercat să fac un pas înspre a identifica noi posibilități de parteneriate între patronate, sindicate şi departamentul pentru Dialog Social (din cadrul ministerului Muncii – n.red.), în scopul promovării și a găsirii de soluții pe ocuparea muncii și pe legislație. Deja am început să lucrăm împreună pe trei proiecte cu finanţare europeană.

ATS.ro: Ce nu funcţionează bine în ceea ce priveşte dialogul social?

A.C.:  Poate că timpul nu ne permite întotdeauna să urmăm toţi paşii pe care ni i-am dori pentru o bună guvernare şi pentru o guvernare participativă. Uneori nu avem suficient timp să dezbatem şi trebuie să luăm măsurile imediat, ca să rezolvăm lucrurile.

ATS.ro: Aleg autoritățile să adopte rapid anumite decizii ca să treacă peste consultările cu societatea civilă?

A.C.:  Nu neapărat ca să treacă peste societatea civilă. Probabil că sunt şi exemple în care simţiţi lucrul acesta. Dar nu este o chestiune de a ignora societatea civilă. Este o chestiune de a lua o decizie. Sper, din tot sufletul, să ne aşezăm un pic şi să avem suficient timp să dezbatem lucrurile şi să le facem foarte bine.

ATS.ro: Care sunt cele mai importante realizări pe care le-aţi avut până acum, ca ministru pentru Dialog Social?

A.C.: În primul rând, suntem în situaţia în care, pentru prima oară pe acest departament (din cadrul ministerului Muncii – n.red.), am depus trei proiecte comune, împreună cu sindicatele, patronatele şi societatea civilă. Pentru mine este una dintre realizările majore. Am avut, de asemenea, acea săptămână dedicată societății civile în care, pe zece grupuri de lucru, am discutat despre problemele pe care le avem în diverse domenii, din perspectiva societăţii civile.

ATS.ro: Când aţi fost validată ca ministru pentru Dialog Social aţi spus că toate problemele pot fi soluţionate prin dialog. Cum caracterizaţi dialogul între mediul politic şi sectorul neguvernamental?

A.C.:  Mai avem încă foarte mult de lucru în sensul acesta şi trebuie să învăţăm cu toţii.

ATS.ro: Tot la validarea dumneavoastră ca ministru aţi spus că vă doriţi să faceţi o identificare, printr-o hartă, a tuturor problemelor pe care le are societatea românească şi să găsiţi, din timp, soluţii. Există această hartă?

A.C. Această hartă este cuprinsă într-unul dintre proiectele pe care am aplicat împreună cu sindicatele, patronatele şi societatea civilă. Era foarte greu să facem această hartă într-un timp atât de scurt.

ATS.ro:  Câte probleme aţi colectat în urma consultărilor pe care le-aţi avut în iulie cu reprezentaţii societăţii civile?

A.C.: Problemele sunt nenumărate. Nu am un număr efectiv, dar realmente sunt multe. Ştiţi ce este foarte important? Că există dorinţă de implicare. Ori această dorinţă de implicare, din relaţia cu societatea civilă, cred că trebuie să o valorificăm. De asemenea, în relaţia cu societatea civilă, mai trebuie să valorificăm tot ceea ce înseamnă proiecte de succes. În prezent, eu am ales să mă deplasez la câteva dintre ONG-urile care au derulat proiecte de succes, de impact naţional, şi să încerc să le promovez şi să arăt că aceste lucruri, această bună practică, trebuie să aibă cumva şi rezultate în politici publice, atât cât se poate, dar şi în nişte extensii care pot fi aplicate la nivel local.

ATS.ro:  Aţi făcut o clasificare a problemelor semnalate de societatea civilă la întâlnirile din iulie?

A.C.: Este extrem de dificil să o fac eu, pentru că nu am toate informaţiile. Ceea ce pot fac eu este să sensibilizez şi să aduc la aceeaşi masă toţi actorii implicaţi în zona aceasta, pentru că deciziile le iau ei.

ATS.ro:  Câte dintre problemele semnalate de societatea civilă, în iulie, credeţi că pot fi rezolvate până la sfârşitul lui 2014?

A.C.: Sunt chestiuni care nu costă bani, acelea le putem rezolva. De exemplu, asigurarea unui interpret pentru persoanele surdo-mute la Ministerul Muncii şi realizarea unui plan naţional de accesibilizare a spaţiului public.

ATS.ro: Ce anume aţi descoperit, la respectivele consultări, despre mediul neguvernamental din România?

A.C.: Pot să vă spun că sunt lucruri pe care le-am descoperit de la fiecare dintre partenerii sociali ca şi chestiuni care m-au surprins în mod plăcut. Am văzut, în mediul neguvernamental, foarte multă competenţă, foarte multă dorinţă de implicare şi cred că asta trebuie să valorificăm. Am descoperit lucruri foarte bune şi în zona sindicală, contrar unei percepţii care se manifestă în spaţiul public. Este vorba de diverse proiecte orientate spre beneficiul membrilor de sindicat. Chiar am avut o discuţie cu câţiva dintre liderii de sindicat, ca să facem cunoscute aceste proiecte de succes.

ATS.ro:  Credeţi că sectorul nonprofit are o voce suficient de puternică pentru a fi respectată de către autorităţi?

A.C.:  În anumite situaţii s-a dovedit că are o voce destul de puternică. Cred însă că şi acolo mai este nevoie de unitate şi de o coerenţă mai mare.

ATS.ro: Consideraţi că autorităţile fac suficiente demersuri pentru sprijinirea mediului neguvernamental?

A.C.: Am văzut că şi în comisiile de dialog social de la nivelul ministerelor ONG-urile sunt invitate. Există o relaţie stabilită clar cu ONG-urile de profil, pe fiecare minister. Cred că mai avem mult de lucru în cadrul administraţiei locale, în ceea ce ce priveşte comisiile de dialog social de la nivel judeţean. Eu cred că ONG-urile trebuie să fie parte ale acestor comisii de dialog social.

ATS.ro: Pe termen lung, vedeţi o îmbunătăţire a relaţiei dintre organizaţiile neguvernamentale şi autorităţi?

A.C.:  Eu cred că da şi voi milita constant pentru asta.

ATS.ro: La consultările din iulie spuneaţi că veţi organiza, periodic, întâlniri cu actorii societăţii civile. Când veţi avea următoarea întâlnire cu ONG-urile?

A.C.: Sperăm ca în septembrie să putem organiza următoarea întâlnire.

ATS.ro: Care va fi scopul următoarei întâlniri?

A.C. Scopul va fi de a veni cu soluţii la problemele identificate, soluţii care s-ar putea transpune în strategii la nivel naţional, pe diverse problematici, cum ar fi cea legată de accesibilizarea spaţiului public. De data aceasta, va trebui să primim, înainte de întâlnire, un material scris din partea ONG-urilor, ca să putem să urmărim problemele şi să respectăm un plan clar de acţiune, în care ceea ce discutăm să se şi întâmple.

ATS.ro: Tot în iulie s-a discutat pe tema subiectului organizării unui forum naţional al ONG-urilor. Va fi diferit de cel pe care îl va organiza Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS)?

A.C.: Nu ne propunem să facem un forum diferit de cel al CENTRAS. Ne dorim să participăm la acel forum, în calitate de parteneri.

ATS.ro: Îmi puteţi oferi câteva informaţii despre stadiul în care se află proiectul de lege referitor la economia socială?

A.C.: În prezent, legea economiei sociale este în Parlament. Există încă dezbateri legate de ea, şi din zona societăţii civile, şi din zona patronală. Eu cred că este bine să o analizăm cât mai bine şi să facem un lucru bun şi, într-adevăr, să fie operaţională. Au fost deschise apeluri de finanţare şi pe economie socială, ceea ce arată că nu este neapărat nevoie de o lege ca să putem să avem proiecte de economie socială.

ATS.ro: Pe lângă organizaţiile neguvernamentale, sindicatele şi patronatele constituie o parte importantă a societăţii civile. Cum apreciaţi relaţia dintre sindicate/patronate şi autorităţi?

A.C.:  Evident că sindicatele vor avea continuu acţiuni revendicative. Acesta este rolul lor. Trebuie observat dacă ceea ce se solicită are şi echivalent în realitatea posibilităţilor, atât ale guvernului, din perspectiva bugetului, dacă vorbim despre bugetari,  cât şi a agentului economic sau a organizaţiei patronale. Noi, şi când spun noi mă refer la guvern, am încercat, în primă fază, să creăm şi să adoptăm acele măsuri fiscale care să sprijine mediul de afaceri şi care să creeze puţină stabilitate şi predictibilitate, astfel încât să fim atractivi din punct de vedere al investiţiilor străine. Încercând să acordăm această stabilitate şi o anumită predictibilitate evident că în oglindă vine presiunea sindicatelor, care vor şi ele mai mult. Am încercat, într-o oarecare măsură, să echilibrăm acest lucru, prin creşterea din şase în şase luni a salariului minim pe economie. Este important ca între patronate, sindicate şi autorităţi să discutăm toate aceste măsuri, să le evaluăm efectele şi să vedem ce mai putem implementa pentru ca niciuna dintre părţi să nu fie dezavantajată.

ATS.ro: Ce se întâmplă cu legea dialogului social, pentru care Victor Ponta cerea aprobarea Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale pentru a o modifica? Când au avut loc ultimele discuţii pentru modificarea legii şi care au fost concluziile?

A.C.: În octombrie 2013, la una dintre întâlnirile cu premierul Victor Ponta, în cadrul Consiliul Național Tripartit, a avut loc o discuție cu patronatele și sindicatele, pe cele patru modificări solicitate de sindicate pentru a fi transpuse în amendamente la legea dialogului social. Atunci s-a stabilit ca partenerii sociali să ajungă la un consens pe modificările legislative. Suntem în situaţia în care au avut loc patru întâlniri ale grupului de lucru format din patronate şi sindicate pe aceste patru teme. În acest moment nu s-a ajuns la un consens pe modificările solicitate de către confederaţiile sindicale. Patronatele au spus că nu agreează temele în forma în care au fost propuse de sindicate. Cele patru modificări solicitate de sindicate vizează: contractul colectiv de muncă unic la nivel național, procentul de reprezentativitate pentru sindicate, o protecție suplimentară pentru liderii de sindicat și declanșarea conflictelor de muncă pe durata contractului colectiv de muncă.

ATS.ro: Este posibil ca, până la sfârșitul anului, să se facă eventualele modificări care vizează legea dialogului social?

A.C.: Depinde de partenerii sociali şi depinde cât este de presant. Ceea ce pot spune eu, în acest moment, este că vom avea o întâlnire, până la sfârşitul lunii septembrie, şi pe această temă de modificare a legii 62 (62/2011, legea dialogului social – n.red.). Ne dorim să concluzionăm ce anume trebuie într-adevăr modificat în ea, pentru ca legea să fie mult mai funcţională pentru angajatori dar, în special, pentru angajaţi, care trebuie să simtă că sunt protejaţi în faţa unor abuzuri.

ATS.ro: Anul trecut, Victor Ponta desemna 15 organizaţii neguvernamentale care să facă parte din Consiliul Economic şi Social (CES). În prezent, consiliul funcţionează?

A.C.: Legea prevede ca premierul să desemneze ONG-urile, iar primul-ministru s-a achitat de această obligaţie. Legat de funcţionarea CES-ului, acesta funcţionează, însă acolo nu s-a întrunit încâ plenul. Unei părţi din confederaţiile patronale i-a expirat reprezentativitatea. Le-am făcut o adresă tuturor patronatelor şi sindicatelor, ca să intre în legalitate şi să-şi nominalizeze reprezentanţii astfel încât să avem întrunirea plenului. De asemenea, este nevoie şi ca societatea civilă să fie validată în întregime. Am înţeles că sunt doar cinci ONG-uri validate până în prezent. Vreau ca CES-ul să devină operaţional undeva în luna octombrie, dar depinde foarte mult de partenerii sociali care sunt prezenţi acolo.

ATS.ro: Ce credeţi că se va întâmpla cu initiaţivele dumneavoastră, ca ministru pentru Dialog Social, după ce vi se va sfârși mandatul?

A.C.: Pentru că au fost implicaţii toţi colegii din departamentul pentru Dialog Social (din cadrul ministerului Muncii – n.red.), precum şi partenerii sociali, eu m-aş bucura ca ele să meargă mai departe şi să aibă continuitate.

 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări