Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 29.07.2015
Ştiri şi Joburi

ArcelorMittal Galați şi Hospice Casa Speranţei dezvoltă serviciile de îngrijiri paliative

HOSPICE Casa Speranței, promotor al îngrijirii paliative în România și în regiune, a derulat în perioada iunie 2014 – iunie 2015 un proiect educațional în județul Galați cu sprijin financiar din partea ArcelorMittal Galaţi. La finalul acestui proiect, 27 de medici și 20 de asistenți medicali pot oferi îngrijiri paliative bolnavilor din județ.

“ArcelorMittal Galaţi s-a implicat şi va continua să se implice în proiecte care sprijină comunitatea locală, în domenii precum educaţia şi sănătatea”, a declarat Bruno Ribo, Directorul general al ArcelorMittal Galaţi. “Suntem un partener al locuitorilor din Galaţi şi intenţionăm să gasim, împreună cu organizaţiile specializate, cele mai bune soluţii pentru nevoile locuitorilor din judeţ.”

Proiectul educațional local, demarat de HOSPICE Casa Speranței în 2014 alături de ArcelorMittal Galaţi are ca rezultat pregătirea a 27 de medici și 20 de asistenți medicali pentru a oferi îngrijiri paliative bolnavilor din judet.

„HOSPICE Casa Speranței consideră parteneriatul cu ArcelorMittal Galaţi ca fiind începutul unui nou capitol în dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative în România, în care companii locale, responsabile fata de comunitate, înțeleg importanța de a investi în educarea în paliație a personalului din sănătate.” A declarat Conf. Dr. Daniela Mosoiu, Director Dezvoltare Nationala si Programe de Educatie HOSPICE Casa Sperantei.

Proiectul derulat de HOSPICE Casa Speranţei implică educarea profesioniști în sănătate printr-o serie de acţiuni dedicate acestora. Cele cinci burse pentru medici la programul online de educație în îngrijiri paliative asigură acces la un set de trei cursuri online de îngrijiri paliative din cele 10 concepute și lansate de HOSPICE Casa Speranței încă din 2011. După finalizarea celor 3 cursuri absolvenții primesc diplome creditate EMC de Colegiul Medicilor din România (42 credite în total).

Medicii au beneficiat, de asemenea de un curs de abordare paliativă. 20 de medici de familie din județ au participat, în perioada 25-27 iunie 2015, la cursul „Abordarea paliativa a pacientului oncologic în medicina de familie” organizat în parteneriat cu Asociația Medicilor de Familie Galați, în spațiul pus la dispoziție la Club ArcelorMittal. Cursul a fost susținut de Conf. Dr. Daniela Moșoiu (director de educație și dezvoltare naționala la HOSPICE) și Dr. Liliana Stanciulescu. Tematica a fost stabilită de HOSPICE Casa Speranței în baza unei cercetări (calitative și cantitative realizate pe pacienți și medici în perioada 2013-2014) în parteneriat româno-elvețian și include: noțiuni introductive în îngrijiri paliative, evaluarea pacientului, managementul durerii, al dispneei, al anorexiei și cașexiei, al constipației, al stării terminale, noțiuni complexe de comunicare medic-pacient, modalități de implicare a familiei în îngrijirea celui bolnav. Medicii participanti la curs vor putea gestiona mult mai bine evoluția pacienților cu diagnostic oncologic, aplicând un set de intervenții de îngrijiri paliative de baza (abordare paliativă), dovedit fiind că acest tip de îngrijire crește calitatea vieții celui bolnav dar și a familiei sale, cu cât este inițiată mai timpuriu. Medicii care finalizează cursul au acces gratuit la un curs online de îngrijiri paliative creditat EMC de Colegiul Medicilor din România.

„Cu sprijin financiar din partea companiilor locale, HOSPICE Casa Speranței intenționează să adauge Galațiul celor patru centre-pilot din România (Brașov, București, Cluj, Iași) în care medicii de familie instruiți aplică pacienților oncologici un set de intervenții de abordare paliativă, cu scopul de a testa aceste intervenții și a le putea propune în plan legislativ pentru a fi decontate într-un viitor cât mai apropiat de la bugetul de sănătate. Ceea ce ne incurajeaza sa credem ca acest lucru este posibil este entuziasmul medicilor care se inroleaza in acest program.” A declarat Conf. Dr. Daniela Mosoiu, Director Dezvoltare Nationala si Programe de Educatie HOSPICE Casa Sperantei.

De asemenea,doi medici din Galați urmează în prezent programul de atestat în paliație (examenul este programat pentru vara anului 2016), pentru a dobândi dreptul legal de a coordona un serviciu de îngrijiri paliative. Cursul este organizat de HOSPICE Casa Speranței în colaborare cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar din București (SNSPMPDSB) și are o durata 18 luni, în care se parcurg 12 module (8 module de teorie și 4 module de practică clinică). La absolvire medicii primesc diplomă creditata EMC de Colegiul Medicilor din România (75 credite).

La rândul lor, asistenţii medicali au participat la cursuri de îngrijiri paliative. În 2014 și 2015 douăzeci de asistenți medicali au participat la curs introductiv de trei zile, iar alţi cinci, la cel avansat. Aceştia din urmă au beneficiat și de două zile de practică clinică în toate serviciile de îngrijire ale fundației HOSPICE Casa Speranței de la Brașov.

„Prin îngrijirea oferită în serviciile de tip hospice, unde o echipă complexă formată  din medici ,asistenți medicali, psihologi, infirmiere, voluntari, pacienții știu că nu sunt singuri în lupta pe care o duc cu boala și că îngerii în halate albe le ușurează calea prelungind secundă cu secundă viața”, a declarat Laura Albu, asistent medical Galaţi. „Familia hospice” este locul unde ești învățat să trăiești cu boala, să ai curajul să-ți exprimi liber sentimentele, să renaști. Atmosfera caldă și primitoare le dă curaj și putere pacienților și familiior să mergă mai departe știind că au un sprijin de nădejde în lupta cu cumplita boală. Mulțumim HOSPICE Casa Speranței, mulțumim sponsorilor pentru cp ne-au dat posibilitatea de a  cunoaște o altă lume în care pacienții și familia au acces la servicii medicale de cea mai bună calitate”.

În județul Galați, numărul celor care suferă de o boală cronică, progresivă și incurabilă este estimat la aproape 4.000 de persoane. Îngrijirea paliativă poate imbunătăți semnificativ calitatea vieții tuturor acestor bolnavi, atât a celor diagnosticați cu cancer, cât și a celor cu boli neurologice, insuficiențe cronice de organ, malformații congenitale, distrofii neuro-musculare. La nivel județean, există un serviciu de îngrijiri paliative, cu o capacitate de internare de cinci paturi, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență și un medic cu atestat în paliație.

Pentru mai multe informații contactați:

Raluca Bigiu, coordinator proiect, 0728 130093, raluca.bigiu@hospice.ro

Laura Iosub, PR Educație și dezvoltare, 0728 130081, laura.iosub@hospice.ro

http://www.studiipaliative.ro/proiecte/educatie-in-paliatie-galati-mittal/

Fotografii din timpul derularii proiectului

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări