ONG
Al treilea sector
Data: 24.07.2013
ONG / Advocacy

Angajatorii vor putea recunoaşte voluntariatul ca experienţă profesională

Actuala lege a voluntariatului ar putea fi înlocuită cu o nouă lege, propusă de Mihai Sturzu. Schimbarea majoră este că angajatorii vor recunoaşte ca experienţă profesională voluntariatul făcut de orice persoană între 9 şi 80 de ani. 

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Mihai Sturzu, deputat şi solist al trupei pop Hi-Q, a venit de curând cu o propunere de lege prin care voluntariatul să fie recunoscut ca experienţă profesională. Iniţiativa legislativă se bucură de sprijinul a sute de organizaţii neguvernamentale şi a majorităţii partidelor politice.

„În prima săptămână din septembrie voi introduce proiectul de lege în Parlament. Îmi doresc ca legea voluntariatului să fie adoptată, cel mai târziu, la începutului anului viitor. Chiar dacă este un proces de durată, nu văd să fie probleme în ceea ce priveşte adoptarea legii”, a declarat Sturzu. În cazul în care va avea succes, proiectul legislativ va înlocui prezenta lege a voluntariatului, publicată în Monitorul Oficial în aprilie 2001, modificată şi completată în 2006.

Iniţiativa legislativă referitoare la voluntariat a ajuns în atenţia deputatului anul trecut. „În acest demers am fost încurajat foarte mult de experienţa personală pe care am avut-o ca voluntar, în cadrul unor evenimente cum ar fi Let’s Do It, Romania!”, menţionează Sturzu.

Marea noutate a acestui proiect legislativ este că perioada de voluntariat va fi recunoscută de potenţialii angajatori ca experienţă profesională. La sfârşitul activităţii de voluntariat, se va primi un certificat care să ateste competenţele dobândite de persoanele implicate. S-au luat în calcul opt competenţe cheie pe care voluntarii le pot dobândi, cum ar fi lucrul în echipă sau abilităţile de lucru în IT.

Cu toate acestea, perioada de voluntariat nu va fi considerată vechime în muncă, pentru că timpul petrecut pe piaţa forţei de muncă implică şi plata unor contribuţii sociale, explică Anca Năstase, director executiv în cadrul federaţiei VOLUM, organizaţia neguvernamentală care sprijină dezvoltarea voluntariatului şi a avut o implicare semnificativă în elaborarea proiectului de lege. Este important să punctăm acest aspect, pentru că de multe ori se face confuzie între experienţa şi competenţele atestate printr-un certificat şi înregistrarea acestei activităţi ca vechime în muncă – două lucruri total diferite.

Proiectul legislativ al lui Mihai Sturzu vine în contextul implicării foarte reduse a românilor în societate. La nivelul anului 2010, de exemplu, 71% dintre conaţionali nu desfăşuraseră, în ultimele 12 luni, nicio activitate de voluntariat, potrivit analizei „Activităţi de voluntariat – comportament şi percepţii” realizată de GfK România pentru organizaţia MaiMultVerde. Dintre cei care nu au participat la nicio acţiune de voluntariat, 40% au spus că sunt interesaţi şi foarte interesaţi să se implice într-o astfel de activitate.

Anca Năstase subliniază că tinerii reprezintă categoria majoritară a celor care fac voluntariat. „Prin această lege, ne dorim în mod clar să creştem şi numărul tinerilor care se implică în acţiuni de voluntariat”, menţionează Năstase.

Această propunere legislativă este, fără îndoială, un pas aşteptat de multe organizaţii, de voluntari şi de tinerii fără experienţă în muncă. În continuare, va fi interesant de urmărit dacă autorităţile vor reacţiona şi prin alte măsuri în afară de încurajarea voluntariatului, la faptul că 24% dintre tinerii români sunt şomeri.

Alte articole

Comentarii

2 thoughts on “Angajatorii vor putea recunoaşte voluntariatul ca experienţă profesională

 1. “Marea noutate a acestui proiect legislativ este că perioada de voluntariat va fi recunoscută de potenţialii angajatori ca experienţă profesională.” Poate ca cei care vin cu asemenea idei ar fi bine sa faca prima oara o “baie” de realitate! Nimic nu impiedica angajatorii, in acest moment, sa recunoască perioada de voluntariat ca experienţă profesională. Tot asa cum nimeni nu ii va putea obliga pe angajatori sa ia in considerare la angajare cu certificat de voluntariat. Asta e o problema de reglare a pietei pe care numai cultura sociala (valorile noastre comune) o va putea rezolva. Nu o lege! Pacat ca organizatii cu o excelenta reputatie, precum cele mentionate mai sus, abordeaza problema de o maniera atit de superficiala!
  Reiau, dintr-un comentariu mai vechi, prin care sustin ca propunerea scapa din vedere urmatoarele elemente:

  - norma (fie ea profesionala sau legala) nu este valorizata in cultura noastra comuna (nu traim in Germania!). Fapt probat prin rezultatele cercetarii GLOBE Romania (2007) care arata ca tara noastra are scor mai redus la evitarea incertitudinii (interesul fata de norme). Mai mult, atitudinea noastra fata de norma este aberanta: pe de-o parte nu o consideram o valoare de integrat in comportament (comun, civic, profesional), iar pe de alta parte, ca profesionisti, solicitam autoritatilor de resort ca rezolvarea unor aspecte ce tin de problematica profesionala sa fie „rezolvata” prin norme legale. Existenta obligativitatii contractului de voluntariat intr-o lege nu a schimbat (in perioada cit a fost in vigoare obligativitatea legala a contractului) si nu va schimba nici atitudinea romanilor fata de norma, in general, nici practica la nivel de cultura organizationala;
  - Romania este supusa unui proces de suprareglementare: se legifereaza prea multe raporturi sociale, de multe ori la un nivel de normare prea detaliat (legea-reteta farmaceutica), in timp ce simultan, legile nu se pun in practica din varii motive (inclusiv inexistenta „instructiunilor”, recte, lipsa asumarii responsabilitatii);
  - Eficacitatea oricarei norme este dependenta de legitimitatea ei (cuantificata prin elemente specifice: reflecta o nevoie sociala relevanta, nivelul de reglementare nu e excesiv, la elaborarea ei au fost implicati beneficiarii, etc.). Atribuirea unei dimensiuni „legale” unei norme profesionale, mai ales intr-o tara care nu are cultura normei, in general, nu o va face mai eficace.
  Solutia o reprezinta normarea printr-un cod profesional, elaborat la nivelul unui corp de practicieni, care sa stabileasca limite de competenta (nu metodologia de lucru! Aceasta poate fi dezvoltata ca recomandari de buna practica), elementele de etica (deontologie profesionala) si indicatorii de performanta aferenti.

 2. Dincolo de lipsurile ei, aceasta lege va lamuri, cel putin partial, relatiile dintre voluntar si ONG, dintre voluntar si statul roman. Mihai Lisetchi in comentariul lui atrage atentia asupra unor aspecte importante insa din punctul meu de vedere ar supraaglomera cu notiuni tehnice legea. In momentul acesta suntem prea departe de a intelege complet voluntariatul pentru a oferi o lege care sa cuprinda toate aspectele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări