ONG
Al treilea sector
Data: 31.03.2014
ONG / Oamenii schimbă lumea

Andrei o aduce pe bunica online

Fundaţia „Andrei” aduce bucurie în comunitate, dar ascunde o poveste tristă, pe care puţini oameni o cunosc. S-a născut din drama unui adolescent care ar fi putut schimba lumea în bine.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Au trecut şase luni de când Victoria Harhoiu, preşedintele fundaţiei „Andrei”, din Târgovişte, îşi spală rufele de mână. I s-a stricat maşina de spălat şi nu şi-a cumpărat alta. A preferat să îşi pună la bătaie banii pentru premierea copiilor săraci, cu rezultate bune la învăţătură şi pentru a ajuta vârstnicii şi adulţii şomeri.

Fundaţia lucrează exclusiv cu voluntari, iar printre cele mai ambiţioase activităţi este sprijinirea pensionarilor care vor să înveţe, gratuit, să lucreze cu calculatorul şi să folosească Internetul. Misiunea organizatiei nu este deloc uşoară, în condiţiile în care foarte puţini bătrâni români folosesc un calculator. Institutul Naţional de Statistica anunţa anul trecut că doar 16,8% dintre persoanele de 65 – 74 de ani utilizează un computer.

bunici online

La baza fundaţiei pe care o conduce Victoria Harhoiu, se află o poveste tristă. La începutul anilor ‘90, Victoria Harhoiu îl pierdea pe Andrei, unicul ei fiu. Băiatul avea 16 ani şi urma să participe la faza naţională a Olimpiadei de Informatică. Tânărul şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovit de un necunoscut, când se întorcea de la şcoală. „Andrei era un copil şi un elev harnic. În memoria lui, eu şi soţul meu am decis să punem bazele acestei fundaţii care să-i poarte numele. Credem că, la maturitate, el ar fi iniţiat activităţi de care ar fi putut să beneficieze toţi cei aflaţi în jurul său”, spune Victoria.

Din pasiune şi dragoste pentru singurul copil, părinţii lui Andrei şi-au dedicat peste 20 de ani din viaţă ajutorării celorlalţi. Victoria, născută în 1948, nu se consideră o eroină, ci doar un om care îşi urmează destinul.

ATS.ro: Câte persoane a ajutat fundaţia până acum?

V.H: Am ajutat 55 de elevi, cărora le-am acordat premii în bani, am consiliat 221 de persoane care-şi căutau un loc de muncă şi am iniţiat în folosirea PC-ului 119 persoane vulnerabile – pensionari şi oameni fără un loc de muncă.

ATS.ro: De ce aţi decis să ajutaţi copii, adulţi şi pensionari şi nu aţi optat pentru sprijinirea unei singure categorii sociale?

V.H: Pentru că nevoile oamenilor nu ţin cont de vârstă. Din această cauză, printre obiectivele fundaţiei se numără şi oferirea unui sprijin pentru persoanele care îşi doresc o dezvoltare continuă şi pentru care instruirea primită poate reprezenta un salt în construirea unei vieţi sociale mai bune.

ATS.ro: De ce aţi ales să recompensaţi elevii cu premii?

V.H: Prin premiile pe care le acordăm, motivăm elevii defavorizaţi să devină performanţi, să reuşească să treacă peste condiţiile financiar – sociale în care vieţuiesc acum şi să-şi deschidă un alt orizont. Pentru copii, recompensele financiare contează foarte mult, chiar dacă nu este vorba de sume mari, pentru că sunt banii lor, pe care îi pot folosi aşa cum doresc. Când îi întrebăm ce fac cu banii pe care îi primesc rezultă, în general, că îşi cumpără haine sau merg într-o excursie.

bunica online

ATS.ro: Cum îi ajutaţi pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă?

V.H: Cei pe care noi îi ajutăm să-şi găsească un loc de muncă au peste 45 de ani. Ceea ce facem pentru ei este, printre altele, să-i învăţăm cum să-şi realizeze un CV corect şi cum să se prezinte la interviul cu un angajator. Dintre cei pe care i-am consiliat până acum, doar şapte şi-au găsit un loc de muncă. Mulţi au probleme de sănătate şi din această cauză nu pot fi foarte eficienţi la locul de muncă. Iar patronul nu e primărie de ajutor. Vrea să facă bani.

ATS.ro: Una dintre cele mai interesante iniţiative de până acum este „Bunica online”. Ce presupune proiectul?

V.H: Proiectul „Bunica online” a apărut ca o necesitatea, din observarea neputinţei celor de peste 50 de ani de a-şi căuta un loc de muncă şi online. Am observat, de asemenea, că persoanele trecute de 60 de ani au probleme cu socializarea – fiii lor sunt prea ocupaţi cu munca, iar nepoţii stau prea mult la calculator. Nimeni nu le mai alocă timp sau o vorbă bună. Transpunea proiectului în practică a început modest: la singurul PC de care dispunea fundaţia, iniţiam gratuit persoanele care se ni se adresau pentru căutarea unui loc de muncă. Apoi, explicând unei foste colege – profesoară de fizică, care acum este pensionară, m-a întrebat dacă nu pot să iniţiez şi o bunică, adică pe ea.

Am realizat o mică programă de instruire şi am scris câteva din temele de realizat. I-am dat de fiecare dată o temă scrisă. Am început să lucrăm folosind metode non-formale, cu răbdare şi multă, multă empatie. Acum, în 2014, colega mea – Elvira Marin, are cont pe Facebook şi ajută şi ea, ca voluntar, în iniţierea altor persoane defavorizate. De la aceste observaţii şi întâmplări, până la denumirea proiectului – „Bunica online”, au fost inspiraţia şi munca.

Au venit la fundaţie persoane care doreau să fie iniţiate în socializarea virtuală, dar nu aveam PC-uri. Elvira mi-a propus să ne adresăm bibliotecii judeţene Dâmboviţa, unde l-am întâlnit pe managerul Europe Direct Târgovişte., care a acceptat să ne susţină. După câteva zile, am primit acces la zece PC-uri. Din octombrie 2011 şi până în prezent, proiectul s-a derulat gratuit şi am iniţiat aproximativ 110 cursanţi, pe care îi găsiţi în mediul virtual fie socializând, fie relaţionând cu nepoţii, fie citind citind cărţi rare la care altfel nu au fi avut acces. Pe această cale, fără o investiţie materială, dar cu un mare consum de energie din partea voluntarilor, aducem o stare de bine în colectivitatea în care trăim.

Să dea Domnul ca tot mai mulţi români să uite sintagma naţională „să moară capra vecinului” şi să o înlocuiască cu următoarea: „cu siguranţă că şi mie îmi va fi mai bine dacă celor din jur le este bine”.

ATS.ro: Pe termen mediu şi lung, ce planuri aveţi în ceea ce priveşte fundaţia?

V.H: Pe viitor, dorim să continuăm activităţile anterioare şi să dezvoltăm altele care să concretizeze mai bine misiunea fundaţiei, aceea de a întări stima de sine a persoanelor vulnerabile, prin acces la muncă şi valorizarea conceptelor de altruism şi voluntariat. Ne propunem să demarăm „Clubul Pensionarilor” şi un proiect de coaching intitulat „Opţiunea să îţi aparţină: salariat sau antreprenor”. Totodată, vrem să susţinem cu toată convingerea partea de economie socială, pentru realizarea unui incubator de afaceri. Incubatorul ar trebui conceput pentru crearea de locuri de muncă, folosind potenţialul uman local mai puţin specializat.

grup Bunica online

ATS.ro: Ne puteţi spune mai multe despre „Clubul Pensionarilor”?

V.H:  „Clubul pensionarilor” este o idee de viitor. Sperăm să o începem în septembrie sau octombrie. Prin această idee, ne dorim să formăm un grup de zece persoane – pensionari şi să avem o activitate lunară, la care fiecare dintre membrii grupului să prezinte câte ceva. De exemplu, într-o lună cineva prezintă recenzia unei cărţi. Într-o altă lună o altă persoană ţine un curs de pictură neconvenţională. Şi tot aşa. Deocamdată, nu avem un spaţiu, dar sperăm să rezolvăm în curând şi această problemă.

ATS.ro: De unde reuşiţi să faceţi bani pentru susţinerea activităţilor organizaţiei?

V.H: Din facilităţile fiscale 2% din impozitul pe venit, respectiv 20% din impozitul pe profit al firmelor, din donaţiile primite de la diverse persoane fizice, din încheierea anumitor parteneriate şi din contribuţiile personale ale mele şi ale soţului.

ATS.ro: Dintre toate activităţile pe care le-aţi desfăşurat până acum, care vă este cea mai dragă?

V.H: Toate, deoarece le-am făcut atât pentru a-mi ajuta semenii aflaţi într-o situaţie de nedorit nimănui, cât şi pentru omagierea copilului. De aceea, consider că fiecare activitate la care am lucrat a fost la fel de importantă şi, în plus, am reuşit mereu să ne organizăm şi să aducem bucurii şi satisfacţii tuturor celor care au beneficiat de ajutorul fundaţiei.

curs Bunica online

AlTreileaSector.ro a aflat povestea fundaţiei „Andrei” Târgovişte dintr-unul din formularele anonime primite pe adresa redacţiei. Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui prin acest formular anonim. Noi vom citi propunerea, vom lua legătura cu persoana de contact şi vom scrie povestea.

Sursa foto: Facebook Fundatia Andrei

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări