Studii & Cercetări
Al treilea sector
Data: 03.04.2015
Studii & Cercetări / ONG

Vameşu şi Barna despre numărul ONG-urilor din România

Numărul ONG-urilor din România a crescut considerabil în ultimii cinci ani. Ce cred specialiştii despre „explozia” de organizaţii neguvernamentale? Vă invităm să aflaţi.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector

România avea, la sfârşitul lui 2014, aproape 92.000 de organizaţii neguvernamentale, cu peste 40% mai multe decât la finalul lui 2010, conform datelor furnizate de ministerul Justiţiei şi informaţiilor cuprinse în Atlasul Economiei Sociale (2014). Cea mai intensă creştere a numărului de ONG-uri a avut loc în 2013, când, la finalul anului, Registrul Naţional ONG consemna circa 87.000 de ONG-uri – cu 15.000 mai multe decât cu un an în urmă. Din aprilie 2013 până în martie 2015, numărul ONG-urilor a crescut de la 79.000 la 92.350.

AlTreileaSector.ro a identificat posibile motivele care au dus la o creştere importantă a numărului ONG-urilor din România în ultimii ani. Cristina Barna, autoarea ediţiei din 2014 a Atlasului Economiei Sociale, are două posibile explicaţii. „Una dintre explicaţii ar putea fi că multe dintre întreprinderile sociale care au apărut în ultimii doi ani s-au înfiinţat ca asociaţii. O altă explicaţie ar fi fondurile europene, care au putut fi accesate de către asociaţii sau fundaţii”, spune Barna.

Pe de altă parte, Ancuţa Vameşu, coordonatoarea Institutului de Economie Socială, un proiect al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, oferă o altă perspectivă asupra numărului real al ONG-urilor. „Registrul Naţional ONG nu este un instrument foarte riguros. Multe dintre datele de acolo sunt dublate, triplate. De asemenea, acolo sunt trecute şi hotărâri de desfiinţare sau de lichidare ale organizaţiilor. Aceste cifre sunt interesate şi trebuie analizate”, afirmă Vameşu.

Atlasul Economiei Sociale (2014), lucrare la care a contribuit şi Vameşu, include, pe lângă datele din Registrul Naţional ONG, şi informaţii din bilanţurile contabile ale organizaţiilor neguvernamentale, pentru a arăta câte dintre asociaţiile şi fundaţiile din România sunt active. Astfel, deşi Atlasul Economiei Sociale (2014) menţionează că în 2010, de exemplu, erau 63.855 de asociaţii şi fundaţii cuprinse în Registrul Naţional ONG, doar 26.322 (41,2%) dintre ele erau active.  

Chiar dacă Registrul Naţional ONG nu este un instrument foarte riguros de centralizare a organizaţiilor neguvernamentale, datele pe care le conţine arată o creştere de la an la an a numărului ONG-urilor, aspect confirmat şi de Atlasul Economiei Sociale (2014).

„Numărul ONG-urilor a crescut constant în ultimii ani, dar mai este loc de dezvoltare. În niciun caz nu m-aş îngrijora că avem o rată prea mare de înregistrare (de ONG-uri noi – n.red.), mai ales că rata de activitate a organizaţiilor existente este destul de scăzută”, precizează Vameşu. O opinie similară are şi Cristina Barna. „Cred că sectorul neguvernamental va fi, pe termen mediu şi lung, într-o continuă dezvoltare şi cred că se vor dezvolta, în special, asociaţiile cu activitate economică”, conchide Barna.

AICI puteţi consulta ediţia din 2014 a Atlasului Economiei Sociale.

 

Alte articole

Comentarii

One thought on “Vameşu şi Barna despre numărul ONG-urilor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări