ONG
Al treilea sector
Data: 19.03.2015
ONG / Social

Analiză: femeile din mediul neguvernamental românesc (I)

AlTreileaSector.ro a analizat sectorul ONG pentru a afla cine predomină în structurile de conducere ale organizațiilor neguvernamentale românești: femeile sau bărbații?

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Sectorul nonprofit românesc pare, privit din exterior, dominat de femei. AlTreileaSector.ro a analizat 100 de asociații și fundații, organizații active la nivel național, pentru a vedea cine conduce mediul neguvernamental românesc: femeile sau bărbații?

Documentarea a scos în evidență că aproximativ 60% dintre organizațiile neguvernamentale analizate au ca președinte, director executiv sau principal fondator o femeie. De asemenea, raportat la numărul total de angajați, femeile sunt majoritare în aproape 80% dintre asociațiile și fundațiile care au ales să-și facă publice echipele pe site-urile proprii. Mai mult, toate organizațiile neguvernamentale cu angajații „la vedere” au cel puțin un salariat femeie. AlTreileaSector.ro a identificat, printre asociațiile și fundațiile analizate, nouă ONG-uri în care lucrează doar femei: asociația Dăruiește Viață, Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat „Pro Vobis”, asociația „Unu și Unu”, asociația A.R.T. Fusion, asociația Ador Copiii, asociația „Ana și Copiii”, asociația „De-a arhitectura”, asociația Sol Mentis și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Demersul AlTreileaSector.ro completează informațiile din studiul „Starea sectorului neguvernamental”, publicat în mai 2010 de echipa de organizare a Galei Societății Civile. Analiza respectivă evidenția că „ponderea femeilor în organizațiile neguvernamentale este mult mai mare decât a bărbaților, atât în rândul membrilor, cât și în rândul angajaților”. „Astfel că în 33% din cazuri, ponderea femeilor dintr-un ONG este de peste 80%. În 30% din cazuri ponderea se încadrează între 60 – 80%. Abia la 26 din cazuri ponderea este aproximativ medie, undeva între 40 – 60%. Ponderea femeilor scade între 20 – 40% la 9% dintre organizațiile respondente, iar sub 20% la 2% din cazuri”, potrivit studiului din 2010. 

Cele mai longevivi executivi din ONG-uri

Analiza celor 100 de organizații neguvernamentale a scos la iveală patru femei și trei bărbați care se află în fruntea unei asociații sau fundații de mai bine de 15 ani. Gabriela Alexandrescu, președintele Salvați Copiii România, este, poate, cea mai cunoscută dintre femeile care deține de peste 15 ani o funcție de top într-o organizație neguvernamentală. Ea conduce din 1994 o entitate care, în 25 de ani de activitate, a ajutat peste 700.000 de copii. Tot pentru copii luptă și Olga Cridland, care este președintele asociației P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viața Este Luminoasă) încă de la înființare, în 1996. Cridland lucrează de aproape 20 de ani pentru îmbunătățirea vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer, leucemie și anemii grave. Ea a hotărât să înființeze asociația P.A.V.E.L. după ce mai mulți apropiați s-au îmbolnăvit de cancer. O dramă personală a determinat-o și pe Victoria Harhoiu să pună bazele fundației „Andrei”, în Târgoviște, acum mai bine de 20 de ani. Ca președinte al organizației, Harhoiu derulează programe pentru copii, tineri și pensionari.

Laila Onu a fondat fundația „Pentru Voi”, în 1996, și este director executiv al organizației care oferă servicii comunitare și militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități de dezvoltare.

În analiza realizată de AlTreileaSector.ro nu se remarcă doar femeile printr-o perioadă lungă de timp petrecută ca directori executivi sau președinți, ci și bărbații. Analiza a scos la iveală trei nume: Laszlo Potozky, Gabriel Petrescu și Mircea Toma. Primul este director din 1999 la Fundația pentru Parteneriat, care are ca misiune „sprijinirea îmbunătățirii mediului și a dezvoltării comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile, ce întărește valorile democratice”.

Gabriel Petrescu a devenit director executiv la Fundația pentru O Societate Deschisă (fosta fundație Soros România) în 1997. Organizația neguvernamentală a fost înființată în 1990 de miliardarul american de origine maghiară George Soros care, până în 2014, a investit peste 200 de milioane de dolari pentru a susține proiectele fundației.

Mircea Toma este, din 1994, președinte la ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, o „organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public”.

Note: 

AlTreileaSector.ro a ales să analizeze 100 dintre organizațiile neguvernamentale cu care au interacționat, până în prezent, redactorii publicației. AlTreileaSector nu consideră analiza de față ca reprezentativă pentru tot sectorul nonprofit din România. Datele folosite la analiză au ca surse AlTreileaSector.ro, site-urile fundațiilor și asociațiilor și rețeaua de socializare profesională LinkedIn.

AlTreileaSector.ro va publica, în săptămânile următoare, a doua parte a articolului „Analiză: femeile din mediul neguvernamental românesc”.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

2 thoughts on “Analiză: femeile din mediul neguvernamental românesc (I)

 1. Bună ziua,
  Vă mulţumim în primul rând pentru acest articol interesant şi laborios. Avem totuşi o mică observaţie doamna Laila Onu a înfiinţat Fundaţia Pentru Voi, aceasta fiind a treia organizaţie căreia i-a pus bazele. Prima este Societatea Română Speranţa, iar cea de-a doua Fundaţia de Abilitare Speranţa.

  Toate cele bune,
  Mihaela Leucuţa
  Reprezentant PR
  Fundaţia “Pentru Voi”
  mihaela.leucuta@pentruvoi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări