ONG
Al treilea sector
Data: 13.02.2015
ONG / Advocacy

Amendamentele sufocă legea economiei sociale

Proiectul legii economiei sociale pare că nu se va adopta foarte curând. Autoritățile și organizațiile neguvernamentale duc o luptă continuă pe amendamente.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Săptămână viitoare ar putea aduce noi clarificări în ceea ce privește proiectul legii care încearcă să reglementeze economia socială în România. Cel puțin așa speră organizațiile neguvernamentale care fac parte din Coaliția pentru Economie Socială și luptă pentru dezvoltarea sectorului economiei sociale în România.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a propus, în urmă cu circa două săptămâni, introducerea mai multor amendamente la proiectul legii economiei sociale, aflat în dezbatere la Camera Deputaților. ONG-urile sunt împotriva noilor amendamente, pe care le consideră „catastrofice” pentru economia socială din România.

„Foarte pe scurt, amendamentele împotriva cărora luptăm noi, spun că este suficient ca o societate comercială să-și declare un scop social ca să poată deveni automat o societate de economie socială. Noi spunem că aceste amendamente sunt periculoase pentru că nu sunt recunoscute ca forme de economie socială tocmai formele tradiționale de economie socială, cum ar fi cooperativele și casele de ajutor reciproc. De asemenea, nu se specifică niște criterii care să stabilească în mod clar cine poate face și cine nu economie socială”, afirmă Raluca Ouriaghli, director executiv la asociația Ateliere Fără Frontiere și membru în Coaliția pentru Economie Socială.

Joi, 12 februarie, oficialii MMFPSPV au discutat cu reprezentanții coaliției despre ultimele amendamente, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie.

„Nu știm dacă cei de la minister sunt de acord cu ceea ce le-am spus, dacă au înțeles ceea ce le-am explicat și nu știm dacă se vor retrage acele amendamente. La finalul discuțiilor nu am avut o poziție oficială din partea lor, însă chemându-ne la această întâlnire au dat dovadă de deschidere spre dialog. Am fost ascultați și a rămas stabilit ca săptămâna viitoare să ne întâlnim cu membrii Comisiei de Muncă din Camera Deputaților. Atunci vom știi sigur ce se întâmplă cu această lege și cu aceste amendamente”, precizează Ouriaghli.

Proiectul legii economiei sociale ar putea evolua în direcții diferite, în funcție de Comisia de Muncă din Camera Deputaților. În varianta optimistă pentru organizațiile neguvernamentale, MMFPSPV și-ar retrage amendamentele contestate de către reprezentanții sectorului nonprofit, iar proiectul de lege ar fi adoptat cu amendamentele propuse anterior de către ONG-uri și care au fost acceptate deja de două comisii din Camera Deputaților. Scenariul pesimist pentru organizațiile neguvernamentale ar fi ca proiectul de lege să fie adoptat cu tot cu amendamentele cu care membrii Coaliției pentru Economie Socială nu sunt de acord.

„Dacă vor fi adoptate amendamentele cu care nu suntem de acord vom încerca să mobilizăm întregul sector neguvernamental și să ieșim în stradă”, subliniază directorul executiv al Ateliere Fără Frontiere.

Proiectul legii economiei sociale a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii la finele anului 2011, după mai multe presiuni exercitate de societatea civilă. Iniţial, autorităţile au dorit să adopte actul normativ fără să fi consultat toţi actorii importanţi în domeniul economiei sociale.

Din 2011 până în prezent au avut loc nenumărate discuții între autorități și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale pe forma finală a proiectului legii economiei sociale, dar nu s-a ajuns la un consens.  

„O să mai dureze puțin până vom avea o lege a economiei sociale. Noi nu ne dorim să îngreunăm procesul. Este un proiect de lege care, dacă este făcut cu cap,  poate să încurajeze și să ajute acest sector al economiei sociale, care este foarte necesar în contextul actual din România, în care ne confruntăm cu diverse probleme, legate de sărăcie sau excluziune socială”, a conchis Ouriaghli.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

One thought on “Amendamentele sufocă legea economiei sociale

  1. Sigur ca trebuie reclamata lipsa de transparenta (si interes pt consultare publica) a ministerului. Sint mai multe ciudatenii in lege. Se defineste economia (un proces, spun unii ca Adam Smith, Stuart Mill, Lionel Robbins, etc. – fie ca e sociala sau nu) ca fiind suma operatorilor ce administreaza procesul (cu alte cuvinte, economia = o multime de organizatii). Nu pare a fi rational sa scoti cooperativele (forme organizationale care in mod traditional sint recunoscute ca parte a ec soc). Pe de alta parte, logica normarii legislative pare incoerenta atunci cind sint acceptate societatile comerciale (organizatii ce distribuie profit) ca actori ai economiei sociale, respingind, in acelasi timp cooperativele (care distribuie si ele profit).
    Pe de alta parte, intr-o abordare mai larga, doctrina nu abordeaza unitar problema formelor organizationale ce opereaza ca intreprinderi sociale. Dincolo de abordarile clasice (asociatii, fundatii, cooperative, societatii mutuale), exista mai multe abordari ce iau in considerare pe linga forma organizationala si alte criterii pt a defini statutul de intreprindere sociala: derularea de activitati comerciale, existenta angajatilor, limitarea distribuirii profitului, etc. Pe de alta parte, WISE (work integration social enterprise) sint (sau pot fi) incorporate si ca intreprindere comerciala. Intrebarea ar fi de ce ar fi acceptabila o asemenea situatie (intreprindere comerciala ce opereaza ca structura de economie sociala) doar in domeniul integrarii pe piata muncii a unor persoane defavorizate? Cu alte cuvinte, in raport cu “pericolul” mentionat in lege, situatia, in practica, este mai evoluata. In conditiile in care exista o majoritate covirsitoare a teoreticienilor care sustin necesitatea existentei unui scop social ca scop organizational in cazul intreprinderii sociale, exista si teoreticieni care, din aceasta perspectiva, merg mai departe si pun in discutie relevanta formei organizationale pt conceptul de economie sociala. Mai pe scurt, in sensul acesta, pornind de la premiza ca este acceptabil ca WISE sa functioneze ca societate comerciala, intrebarea ar fi de ce legea noastra ar fi un “pericol” din moment ce intreprinderii comerciale (sau societatii cum o denumeste legea) ii este impus un scop social explicit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări