ONG
Al treilea sector
Data: 15.09.2014
ONG / Advocacy

Alături de societatea civilă ungară

60 de ONG-uri din România au semnat o scrisoare deschisă prin care îşi exprimă solidaritatea faţă de societatea civilă din Ungaria şi solicită sprijin internaţional pentru ca guvernul maghiar să înceteze campania de intimidare.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Societatea civilă din Ungaria este ținta unei campanii de intimidare derulată de guvernul premierului Viktor Orban. Executivul lui Orban acuză Norvegia că, prin finanțările pe care le acordă asociațiilor și fundațiilor maghiare care critică guvernul ungar, încearcă să se amestece în polica statului aflat la Vest de România.

Pe 9 septembrie, poliția ungară a pătruns în sediile Okotars și Demnet, două ONG-uri care beneficiază de finanțare norvegiană, ceea ce a determinat creșterea tensiunilor în societatea civilă maghiară. Norvegia a reacționat și a declarat inacceptabilă acțiunea poliției, pe care a catalogat-o drept o hărțuire a organizațiilor neguvernamentale, scrie EUobserver.

În iunie, Executivul de la Budapesta a intensificat presiunile făcute în societatea civilă, după ce a ordonat Biroului de Control al Guvernului (KEHI) să auditeze 58 de ONG-uri care au primit bani de la norvegieni. În vreme ce anumite organizaţii au acceptat parţial auditul, altele au refuzat categoric şi au insistat că mandatul de control al KEHI vizează doar ONG-urile care au primit finanţări de la guvernul ungar.

Tot în iunie, Asociaţia pentru Drepturile Omului în România – Comitetul Helsinki, anunţa că îşi manifestă solidaritatea cu ONG-urile din Ungaria şi îi cerea guvernului maghiar, „precum şi tuturor celorlalte guverne, să se abţină de la hărţuirea societăţii civile”.

În contextul creat, 14 organizații neguvernamentale europene au redactat o scrisoare prin care solicită intervenţia organismelor europene pentru detensionarea situaţiei din Ungaria şi îşi exprimă solidaritatea faţă de societatea civilă maghiară. Scrisoarea va fi depusă miercuri, 17 septembrie, la președinția Comisiei Europene (CE), a Parlamentului European și a Consiliului European, precum și la Consiliul Europei. Destinatarii documentului sunt Jean-Claude Juncker, președintele CE, Martin Schulz, președintele Parlamentului European, Herman van Rompuy, președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, viitorul președinte al Consiliului Europei și Nils Muiznieks, comisarul european pentru Drepturile Omului.

„Suntem extrem de îngrijorați că, de la realegerea sa, din aprilie 2014, guvernul condus de Viktor Orban derulează o campanie care compromite credibilitatea și amenință independența organizațiilor din societatea civilă ungară. (…) Agresarea organizațiilor societății civile maghiare de către guvernul lui Orban, în încercarea de a impune controlul total al statului asupra activităților ONG-urilor, contravine libertăților de bază și regulilor europene”, se arată în documentul redactat de cele 14 ONG-uri europene.

Organizațiile neguvernamentale românești care se declară solidare obiectivului scrisorii, pot susține documentul printr-o semnătură. Până în prezent, peste 60 de ONG-uri din România au semnat scrisoarea deschisă, iar printre ele se află asociația Carusel, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS) sau Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

AICI puteți citi integral scrisoarea deschisă care va fi trimisă oficialilor Uniunii Europene.

Sursa foto: Guvernul Ungariei

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări