Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Afaceri verzi și îndrăznețe, cu investiții minime

Cu puțină imaginaţie, o organizație neguvernamentală poate să uite de grijile financiare, să creeze locuri de muncă și să protejeze mediul. Tot ce trebuie să facă este să aibă o idee curajoasă.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Lui Ioan Agapi îi plac oamenii simpli, ciobanii, dar și întâlnirile de afaceri din București. Însă,  cel mai mult, îi face plăcere să stea la Vatra Dornei, de unde conduce Federația Agricultorilor de Munte „Dorna” (FAMD), o asociație a țăranilor din zona de munte (bazinul Dornelor). Înființata în 1993, organizația neguvernamentală a ajuns acum la peste 3.200 de membrii.

Spre deosebire de alți șefi de ONG-uri, Agapi nu simte lipsa banilor. Federația se finanțează din vânzarea produselor tradiționale, agroturism, proiecte POSDRU și fonduri elvețiene.

În curând, FAMD va începe contrucția unei fabrici de procesare a fructelor de pădure. „Oamenii vor veni cu fructele de pădure și noi le vom deshidrata, îngheța, ori vom face diverse gemuri și sucuri”, spune Agapi. Investiția în unitatea de producție va fi de circa 250.000 de euro. Totuși, ONG-ul nu va cheltui decât „vreo 50.000”, pentru că a câștigat o finanțare de aproape 200.000 de euro, prin „Programul Inovare Verde în Industria din România”, parte din granturile norvegiene și granturile Spațiului Economic European, pentru perioada 2009 – 2014.

Cofinanțarea pentru granturile mari a fost de 54%

Cel mai mic grant acordat prin program a fost de 65.000 de euro

Cele 16 proiecte mici vor crea 472 de locuri de muncă verzi,  iar cele 18  inițiative cu buget mai mare, doar 226

„Programul Inovare Verde în Industria din România” își propune să crească competitivitatea întreprinderilor verzi, ecologizarea industriilor existente, inovarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial verde.

„Mare parte din energia necesară pentru funcționarea fabricii va fi produsă prin celule fotovoltaice”, afirmă directorul executiv FAMD.

Organizațiile neguvernamentale și companiile au aplicat pentru fondurile puse la bătaie prin „Programul Inovare Verde în Industria din România” între martie și august 2013. Finanțatorii au primit 85 de proiecte, iar aplicanții au solicitat subvenții de 47,6  milioane de euro, de peste două ori mai mult decât cele 21,6 milioane de euro disponibile. Dintre cele 63 de proiecte eligibile, 34 vor primi bani.

Asociațiile, fundațiile și federațiile au depus 14 dintre proiectele câștigătoare. ONG-urile au putut aplica pentru granturi de maximum 200.000 de euro, în vreme ce întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și companiile au putut solicita pâna la 1,5 milioane de euro.

„Ne-am dorit ca solicitanții fondurilor să depună proiecte relevante pentru societate, verzi, sustenabile financiar și inovatoare. Am observat că multe dintre ONG-urile care au aplicat nu avut capacitatea de a asigura cofinanțarea proiectelor. Astfel, degeaba au avut idei foarte bune”, declară Anne Lise Rognlidale, manager „Programul Inovare Verde în Industria din România”.

Innovation Norway, companie publică norvegiană, care administrează „Programul Inovare Verde în Industria din România”, va lansa un al doilea apel de propuneri de proiecte. Cel mai probabil, în iulie. „Detaliile nu au fost stabilite deocamdată, dar estimez că vor fi disponibile între șase și opt de milioane de euro”, adaugă Rognlidale.

AICI veți putea afla informații suplimentare despre următorul apel al programului.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări