Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Adjudecat pentru sudul României

La final de an 2012, in The Hub Bucharest, s-au licitat abilităţi în valoare de aproape 4.500 de dolari.

Roxana Achim, redactor AlTreileaSector.ro

O dată, de două ori, de trei ori…Adjudecat! Așa a început primul eveniment cu licitație de abilități „Dar din dar se face”, organizat de Fundația Pact la finalul lui 2012. Banii strânși ajută comunitățile din sudul țării să se dezvolte.

Într-o atmosferă ca de sărbătoare, într-o sală cu pereții colorați, s-au adunat peste 80 de participanți cu zâmbetul pe buze, atât din sectorul neguvernamental, cât și din sectorul business. Prietenii fundației și gazdele evenimentului, Mădălina Marcu, de la Asociația pentru Relații Comunitare și Mike Hapoianu, de la o agenție de turism, ne-au spus de ce trebuie să licităm și cum putem ajuta o cumunitate să se dezvolte.

Așa am aflat cum se implică fundația în comunitățile din sud. Întâi, ajunge într-o comunitate rurală săracă, întreabă localnicii care sunt nevoile lor şi alege împreună cu oamenii cea mai urgentă nevoie pentru ei. Oamenii primesc 1.500 de euro pentru a renova școala, muzeul, fântâna sau pentru a deschide o mică afacere. În acest fel, nu mai așteaptă ca autoritățile să le rezolve problemele. Comunitatea își recapătă încrederea că poate să schimbe ceva, fără ajutor din exterior.

Am cunoscut oamenii din sudul țării și am văzut că sunt săraci, că nu vor să plece din sat, nu vor să-i înstrăineze pe copii. Fundația Pact le oferă acestora alegerea și încearcă să le păstreze tradițiile”, a spus Mădălina Marcu.

Tamara ne învață tehnica quilling

La licitația caritabilă, am cunoscut-o pe Tamara Mihalache din comuna Ciocănești, județul Dâmbovița. O femeie înaltă, de 30 de ani, slăbuță, modestă, întreprinzătoare și mamă a trei copii. Ea este unul dintre beneficiarii programului Pact pentru Comunitate. Tamara este pasionată de quilling – o tehnică veche din Egiptul Antic care constă în rularea unor fâșii mici de hârtie pe un bețișor pentru a crea diferite forme.

Femeia a participat la eveniment pentru “a-și vinde” abilitatea şi a scos la licitaţie un atelier în care 10 persoane pot învăța tehnica quilling, ce a fost cumpărat cu 300 de lei. Cu acești bani, Tamara a spus ca le cumpăra copiilor ceva util. Când i-a cunoscut pe cei de la PACT, acum aproape doi ani, ea le-a povestit de pasiunea pentru felicitări. Așa a ajuns să facă ateliere de felicitări și quilling cu copiii din sat.

Am fost instructor la școala de vară din Ciocănești și am avut ateliere cu 72 de copii care au venit din mai multe sate. Trebuia să ținem atelierul în căminul cultural, însă era prea frig, așa că am ținut atelierul la mine acasă timp de 2 luni”, spune Tamara.

Pe lângă ateliere, Tamara a fost atrasă şi în alte proiecte ale fundației. „Ne-am propus să mergem prin sat și să-i întrebăm pe oameni care sunt nevoile lor. Am descoperit patru necesităţi, iar printr-un sondaj am ales-o pe cea mai importantă”, povestește ea. În plus, dânsa a fost şi manager de proiect pentru construcția unui parc de copii în comună şi a lucrat cot la cot cu oamenii de acolo.

„De-a brutăria” învață oamenii cum să facă pâine sănătoasă

Deși nu sunt beneficiari ai programelor Fundației Pact, mămicile Viviana și Ioana, prietene, amândouă aflate în concediu maternal, au venit la eveniment să ofere spre licitație un atelier de câteva ore de făcut pâine cu semințe maia. Ele speră ca abilitatea lor să contribuie la dezvoltarea comunităților din sudul țării.

De câteva luni, au pornit blogul „De-a brutăria” și oferă rețete de făcut pâine, experimentate de ele. Totul a început în urmă cu un an când Viviana a căutat pentru fetița ei o variantă sănătoasă de pâine. Viviana a fost atât de fascinantă când a descoperit blogul unei pasionate de pâine, încât a început să experimenteze şi ea pâinea cu maia făcută în casă.

Și pentru că avea nevoie de sprijin, a apelat la Ioana, cu care împarte de câteva luni pasiunea pentru „meșteritul pâinii”.

Auzisem că ar fi mai sănătoasă pâinea cu maia și cum trebuia să găsesc o alternativă la pâinea de la magazin pentru băiețeul meu, am hotărât să fac o încercare. Așa că iată-mă făcând pâine din două în două zile, cu rare excepții”, a spus Ioana. Pe lângă experiențele personale, cele două mămici organizează și cursuri de preparare a pâinii.

În cadrul evenimentului, atelierul de făcut pâine pentru cinci persoane a fost licitat cu 310 lei.

Bijuterii hand made, curs de improvizație și spontaneitate, couching pentru business, cosmetice personalizate, cursuri de preparat și decorat cafeaua și multe alte abilități au fost licitate la “Dar din dar se face”.

Banii strânși din licitații sunt direcționați către fondul Pact pentru Comunitate din care din mai 2013, vor fi finanțate proiecte gândite și realizate în folosul propriei comunități, de către grupuri de cetățeni activi sau organizații mici locale.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări