ONG
Al treilea sector
Data: 12.12.2013
ONG / Social

Adevăraţii ONG-işti

La începutul lunii decembrie, două evenimente s-au suprapus: Forumul Naţional ONG 2013 şi protestul împotriva Legii Minelor. „Adevăraţii ONG-işti” şi „specialiştii” s-au duelat.

Ruxandra Palade, manager de proiect AlTreileaSector.ro

Forumul Naţional ONG a reanimat cel de-al treilea sector după o pauză de 4 ani. În sala Nicolae Bălcescu, de la Palatul Parlamentului, s-au adunat pe 9 decembrie circa 200 de oameni care respiră pentru nonprofit; fiecare, activist în felul lui. După mai mult de 12 ore de lucru şi dezbateri, cei 200 au plecat obosiţi, dar încărcaţi cu idei şi dornici să revină următoarea zi.

Ziua a doua. 10 decembrie, ora 9:00. Paza de la Palatul Parlamentului îşi făcea treaba mai aprig decât cu o zi înainte. Se opreau la intrare spray-urile pentru autoapărare din poșetele doamnelor şi alte obiecte (posibil) periculoase de prin buzunare, se arătau acte de identitate şi ecusoane. În final, s-a trecut de filtrul de la intrarea C1.

Cu o mică întârziere în program şi cu mai puţini oameni în sală decât se aştepta, Mihai Liseţchi (Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale) a început să vorbească despre modelul britanic ComPact, codurile de conduită și documentul de poziție din mape. Se simţea o tensiune în aer. Unii forfoteau, alţii aruncau priviri rapide la mobile sau laptop-uri. Liseţchi încerca să antreneze publicul pentru atelierele de lucru care urmau. Când s-a oprit din prezentare şi a cerut păreri, s-a ridicat, hotărât, o mână şi o voce puternică de femeie a umplut sala. C. N. (membru fondator al unei organizații de protecția mediului) întreba, refuzând vehement microfonul adus din sală, dacă se știe că „afară” este protest și dacă sunt cu adevărat utile „hârtiuţele” pe care se lucra în ateliere. Liseţchi i-a oferit un răspuns diplomatic, a mai primit două intervenţii şi a vrut să treacă mai departe, „dacă nu mai sunt întrebări”. Din sală, însă, a luat cuvântul un domn cărunt, îmbrăcat într-un pulover albastru deschis. În completarea celor spuse de C.N., domnul, ONG-ist convins şi supărat că la Forum nu se discutase despre cazurile Pungeşti şi Roşia Montană, a readus în atenţie protestele „de afară”, din faţa Palatului Parlamentului. În scurt timp, C.N. şi domnul în pulover albastru, au aruncat prima piatră din ploaia care a urmat: „adevăraţii ONG-işti nu sunt aici, în sală, să facă hârtiuţe! Ei sunt afară, în frig, să protesteze împotriva Legii Minelor! Legea Minelor (propunerea L 304/2013 n.red.) nu se votează mâine sau poimâine, se votează acum, în acest moment!”.

Câteva intervenţii tăioase, acuzaţii de discriminare, de îngrădire a opiniilor şi de „băgat pumnu-n gură”, participanţi care au încercat să medieze și o discuţie care degenera rapid. Organizatorii au oprit microfoanele. Oamenii au ridicat vocile. Unii au plecat din sală. Alţii făceau haz de necaz. S-au format două tabere: „specialiştii”, care fac „hârtii” şi statistici şi „ONG-iştii adevăraţi”, care ies în stradă cu PET-uri şi pancarte. Nu a existat o concluzie. Niciun grup nu a ieşit nepătat din dispută.

După discuţiile energizante şi neîndulcite din sală, pauza de cafea a venit într-un moment în care nu mai avea nimeni nevoie de ea.

Circulau zvonuri că organizatorii ar întrerupe forumul ca să-şi orienteze atenţia asupra evenimentelor din sala vecină, de la Camera Deputaților; sala unde era în joc Roşia Montană.

În timpul pauzei, în Nicolae Bălcescu, pe ecranul de proiecţie rezervat prezentărilor, a apărut un mesaj: „sunaţi urgent deputaţii şi spuneţi-le să nu voteze Legea Minelor!” urmat de o listă lungă de nume şi numere de telefon. Lumea se agita din nou. Se auzeau voci şuşotind. Capete brunete, roşcate şi şatene se aplecau şi se ridicau ameţitor, cu ochii când la ecranul de proiecţie, când la ecranul telefonului. Câteva persoane şi-au dus la ureche mobilele în timp ce se așezau mai bine pe scaune, hotărâte să vorbească cel puţin cu unul dintre parlamentari.

12:30. Participanţii au început să lucreze la „hârtiuţe”, în două ateliere moderate de Liseţchi şi de Codru Vrabie. Din când în când, câte cineva mai făcea o aluzie la ceea ce se întâmpla „afară”, iar privirile se aplecau timid asupra tabletelor sau a telefoanelor conectate la rețeaua de internet wireless „Palace of Parliament”. Protestele continuau, numărul oamenilor creştea, dar nimănui nu i-a fost premis accesul în sala unde deputaţii votau. Era păzită conştiincios de SPP (Serviciului de Protecţie şi Pază).

13:45. Pauza de masă. Un grup de 7-8 persoane a decis să încerce să intre direct în sala în care urmau să fie primite voturile pentru Legea Minelor. Agentul SPP i-a oprit şi le-a explicat că nu pot intra. Ar fi trebuit, cu o zi înaintea şedinţei, să facă o cerere scrisă, să o depună la Secretariatul General şi să primească, astfel, dreptul de a asista. Au făcut cererea pe loc, s-au dus la Secretariat. Acolo au fost opriţi de alt agent de pază care le-a explicat că nu poate intra decât o singură persoană, care să îi reprezinte pe toţi. În final, s-au dus două persoane în birou. Au depus cererea. S-au întors pe hol şi au aşteptat. După mai mult de o ora petrecută în faţa uşii, nu li s-a oferit niciun răspuns. Au sunat ca să întrebe ce s-a întâmplat cu cererea. Li s-a spus că „nu se ştie nimic”. Până la ora 17:00, nu primiseră niciun răspuns.

Ora 15:00. Pauza de masă lua sfârşit. Protestatarii de „afară” deja plecaseră la Avocatul Poporului. În Casa Poporului, poporul nu avea voie să asiste la procesul decizional, decât cu cerere specială, depusă cu o zi înainte de ședinţă; ședință a cărei ordine de zi nu a fost făcută publică online nici măcar cu câteva minute înainte să înceapă. Mai mult, în jurul orei 10 dimineaţa, site-ul www.cdep.ro nu putea fi accesat.

În sala Bălcescu, Viorel Micescu (CENTRAS) întâmpina participanţii cu un discurs despre „duelul” dintre „ONG-iştii adevăraţi” şi „specialişti”, rămas de la prima oră a dimineţii pe buzele tuturor. „Amândouă sunt atitudini valide. Mi-ar plăcea să rămâneţi aici şi să continuăm demersul de construcţie a unui proces, dar îi înţeleg pe cei care se simt responsabili să iasă în stradă şi să protesteze”, declara Micescu înainte să o invite pe Oana Preda (CeRe) la prezidiu. „Dincolo de rezoluţii, e important să încercăm să facem mai mult. Cred că ce se întâmplă azi, aici (la şedinţa parlamentarilor n.red.), sfidează cerinţele de transparenţă şi participare la procesul decizional. De aceea, organizaţia mea, şi altele, preferă să meargă acum în stradă să protesteze împreuna cu cei care nu vor să se voteze Legea Minelor”, au fost cuvintele pe care Preda le-a spus înainte să părăsească sala.

Liseţchi, revenit la prezidiu înainte de ultima parte a Forumului, a adăugat ca o concluzie la ce se petrecuse anterior: „nu cred că solidaritatea presupune şi robotizare. Cred că ceea ce ne propunem noi, aici, este cel puţin la fel de important cu ce se întâmplă în stradă.”

Puțin după ora prânzului, modificarea Legii Minelor a fost respinsă cu 22 de abţineri şi 105 voturi împotrivă. S-a anunţat şi în Bălcescu. S-a aplaudat. Zâmbetele au reapărut, sfios, pe gurile tensionate ale puţinilor participanţi care au rămas până la finalul forumului şi au adăugat încă opt ore de lucru la cele douăsprezece din ziua precedentă.

La final, concluziile Forumului Naţional ONG 2013 au fost aceleași atât pe „hârtiuţele” „specialiştilor”, cât şi pe pancartele „ONG-ştilor adevăraţi”. Societatea civilă solicită Guvernului transparenţă, o legislaţie în favoarea cetăţenilor, respectarea drepturilor omului, un mediu curat, egalitate de şanse. Pe scurt, o viaţă decentă în democraţie. Fie ea „afară” sau printre „hârtii”.

Sursă foto: Facebook – Roşia Montană in UNESCO World Heritage

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări