ONG
Al treilea sector
Data: 23.05.2014
ONG / Advocacy

Absenţa deputaţilor întârzie noua lege a voluntariatului

Proiectul noii legi a voluntariatului întârzie să primească un răspuns, chiar dacă se află de două săptămâni în plenul Camerei Deputaţilor. Motivul: lipsa cvorumului. Cauza: alegerile europarlamentare din 25 mai.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Adoptarea noii legi a voluntariatului întârzie, din cauza faptului că deputaţii sunt mai preocupaţi de alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 25 mai, decât de activitatea din Camera Deputaţilor. „Am trecut cu bine de comisia juridică şi acum suntem în plenul Camerei Deputaţilor. Adică la ultima aruncătură de băţ. Problema este că nu se întruneşte cvorumul necesar, din cauză că este campanie, iar deputaţii sunt plecaţi prin ţară. În plen este un soi de semi-vacanţă. Dar ştiam încă de acum două săptămâni, când eram încă în comisie, că o să deruze mai mult”, declară Anca Năstase, director executiv în cadrul federaţiei VOLUM, organizaţie neguvernamentală care sprijină dezvoltarea voluntariatului şi care s-a implicat puternic în elaborarea proiectului de lege.

Oficialul ONG-ului este de părere că, în ultima săptămână din mai, ar trebui să se strângă suficient de mulţi deputaţi pentru atingerea cvorumului. „În cel mai rău caz, vom avea cvorum la începutul lunii viitoare. După aceea, proiectul de lege va fi aprobat, cu siguranţă. Cu excepţia unei mici chestiuni tehnice pe care o mai avem de rezolvat, nu mai este nimic de făcut din partea noastră decât să aşteptăm să se voteze. Există multă susţinere şi se doreşte ca legea să iasă. Prin urmare, nu vor fi probleme”, menţionează Năstase.

Toate cele zece schimbări importante pe care le aduce noua lege a voluntariatului, anunţate de iniţiatorii proiectului legislativ la sfârşitul lunii februarie, sunt valabile, chiar dacă documentul a trecut şi prin comisia juridică din Camera Deputaţilor.

„Cred că primul lucru pe care îl vom face după ce va aproba legea în plenul Camerei Deputaţilor va fi să organizăm o conferinţă de presă. Apoi, la 6-7 luni de la adoptarea legii, vom face o caravană naţională de promovare a <<produselor>> rezultate. Mă refer la certificatul de competenţe, care va purta denumirea de <<certificat de voluntariat>>, şi la o variantă profesionistă a contractului de voluntariat”, afirmă Năstase.

Marea noutate a proiectului legislativ este că perioada de voluntariat va fi recunoscută de potenţialii angajatori ca experienţă profesională, printr-un certificat.

„Noi, ca federaţie, vom pilota certificatul de voluntariat în mai multe organizaţii din ţară, imediat după adoptarea proiectului de lege. În 3-4 luni de la începerea procesului de pilotare ar trebui să avem primele rezultate. Vom putea vedea cum funcţionează mecanismul şi, pe măsură ce trece timpul, vom putea să-l îmbunătăţim, împreună cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Tineretului și Sportului”, mai spune directorul executiv al VOLUM.

Reprezentanţii ONG-ului lucrează de mai bine de două luni la realizarea unui model de bună practică în ceea ce priveşte aplicarea noii legi a voluntariatului.

Vă recomandăm să citiţi şi ce crede o tânără de 21 de ani despre noua lege a voluntariatului.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări