Studii & Cercetări
Al treilea sector
Data: 19.06.2014
Studii & Cercetări

6% dintre copiii de la ţară mănâncă o dată pe zi  

Peste patru din zece familii care trăiesc la sate nu le asigură copiilor mai mici de cinci ani cel puţin trei mese pe zi.

 Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Peste jumătate (58,3%) dintre familiile din mediul rural, cu copii sub cinci ani, le asigură celor mici trei mese pe zi şi gustări suplimentare, arată raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural, 2014”, realizat de World Vision România.

Chiar dacă toţi părinţii conştientizează importanţa nutriţiei în dezvoltarea umană, 6% dintre ei le oferă copiilor mai puţin de două mese pe zi. Există zone din ţară, cum ar fi judeţele Vaslui sau Cluj, în care sărăcia şi, uneori lipsa de informare corectă a părinţilor, determină o malnutriţie acută sau cronică. „Autorităţile locale intervievate apreciază că numai sărăcia îi determină pe unii părinţi să îşi priveze copiii de la o alimentaţie corespunzătoare necesară dezvoltării lor”, potrivit studiul citat.

Aproape două treimi dintre locuinţele din mediul rural nu au toaletă în casă

Circa 65% dintre copii merg pe jos la şcoala sau la grădiniţa din comună

16% dintre copii au spus că se simt obosiţi pentru că muncesc înainte sau după ce se întorc de la şcoală

 45% dintre copii abandonează şcoala din lipsă de resurse materiale, în vreme ce 37% o fac pentru că au rezultate slabe la învăţătură

Mai mult de doi copii din zece au băut alcool cel puţin o dată

Analiza evidenţiază că 4% dintre copii se duc la culcare întotdeauna flămânzi, dublu faţă de 2012. Totuşi, numărul de familii care declară că se descurcă greu sau foarte greu cu venitul pe care îl realizează a scăzut de la 75,8% în 2012, la 66,1% în 2014.

„Chiar dacă nivelul economic al familiilor s-a îmbunătăţit, numărul copiilor care merg la culcare flâmânzi s-a dublat în 2014, comparativ cu 2012. Noi suspectăm că este vorba de copii din familii cu mulţi copii, care nu fac parte neapărat dintre cei care declară că starea lor materială s-a îmbunătăţit. Şi atunci, ai un grup de copii foarte vulnerabili, pe care creşterea economică a ţării nu-i impactează deloc. De aceea, noi susţinem că este foarte important să avem programe specifice pentru copiii vulnerabili”, afirmă Daniela Buzducea, director advocacy la World Vision România.

Datele din studiu sugerează că alocaţia copiilor, salariile şi venitul minim garantat reprezintă surse de venit pentru o mare parte din gospodăriile rurale. Pentru aproximativ 66% dintre familiile participante la studiu, venitul minim garantat reprezintă singura resursă financiară, în vreme ce 29% se folosesc doar de banii din alocaţiile copiilor.

Totodată, două treimi dintre cei chestionaţi au spus că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar ori că abia le ajung de la o lună la alta.

„Deşi afirmă că au resurse limitate, a reieşit preocuparea tuturor părinţilor participanţi în focus grupuri pentru crearea unor condiţii decente de trai pentru copiii lor. Ei afirmă că, deşi nu dispun de suficiente resurse, cumpără îmbrăcăminte şi încălţăminte copiilor, în limitele strictului necesar, ori de câte ori este nevoie, dar cu precădere la începutul anului şcolar sau cu ocazia sărbătorilor de Paşti, conform tradiţiei”, potrivit analizei.

Buzducea este de părere că nu există doar un singur vinovat pentru situaţia în care se găsesc copiii români de la ţară. „Cred că există un complex de factori pe care probabil că, în evoluţie, nu i-am remarcat la momentul potrivit, nu i-am adresat şi i-am lăsat să evolueze. De exemplu, nu am adresat la momentul potrivit educaţia acordată tinerilor în materie de sănătate. Şi atunci avem un grup de părinţi care nu sunt neapărat foarte bine educaţi, cu un număr foarte mare de copii”, precizează oficialul World Vision România.

Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural, 2014” a fost realizat în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014, pe un eşantion de 2.774 de gospodării din mediul rural. World Vision a desfăşurat şi derulează proiecte în aproape 2.200 dintre gospodăriile incluse în studiu. Copiii participanți la studiu nu au avut mai mult de 18 ani.

 Sursa foto: Mugur Vărzariu

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări