Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

500.000 de euro pentru ONG-uri, prin United Way România

United Way România, unul dintre susţinătorii tradiţionali ai sectorului neguvernamental, a lansat un apel de finanţare pentru ONG-urile interesate să desfăşoare proiecte anul viitor.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

„Criteriul de eligibilitate în ceea ce priveşte bugetul organizaţiilor este ca acestea să fi administrat cel puţin 20.000 de lei anual. Ţinem cont de acest aspect pentru că vrem să ne asigurăm că ONG-urile selectate au experienţa necesară şi capacitatea de a gestiona cu succes un astfel de buget. Nu impunem o limită superioară a bugetului total al organizaţiilor, ci doar a granturilor oferite: maximum 75.000 de lei pentru proiecte derulate în Bucureşti şi 40.000 de lei pentru proiectele din Cluj sau Timişoara”, spune Ana Elefterescu, community engagement coordinator la United Way România.

Organizaţia se aşteaptă să primească în jur de 100 de aplicaţii de finanţare, dintre care trei sferturi estimează că vor fi din Bucureşti. Pe baza experienţei finanţărilor similare acordate în anii anteriori, 60% dintre scrisorile care vor îndeplini toate criteriile de eligibilitate, vor fi admise în etapa a doua a evaluării.

„Aplicaţiile vor fi evaluate împreună cu voluntari din companiile partenere United Way România, iar selecţia finală a proiectelor se va face în cadrul unui comitet de alocare, care  va fi alcătuit tot din voluntari din companiile donatoare, discutând fiecare proiect în parte. Astfel, impactul propus, posibilităţile de dezvoltare şi nevoile fiecarui proiect vor fi analizate comparativ, pentru a finanţa proiectele cu cel mai mare potenţial de succes în comunitate”, afirmă Elefterescu.

În etapele de selecţie, vor avea prioritate proiectele care se vor concentra pe:

• facilitarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar;

• angajarea în muncă a tinerilor şi adulţilor cazuri sociale;

• îmbunătăţirea stării de sănătate, programe de prevenţie şi creştere a accesului la servicii medicale şi controale periodice pentru toate categoriile de vârstă;

• îmbunătăţirea calităţii vieţii şi îngrijirii pentru persoanele vârstnice prin implicarea lor în activităţi de socializare şi voluntariat, precum şi asigurarea nevoilor materiale de bază (hrană, medicamente) în cazul vârsnicilor cu venituri mici (maximum de 350 lei/lună/ persoană).

„Numărul proiectelor selectate (pentru finanţare – n.red.) depinde numai de rezultatele campaniei de fundraising (pe care o desfăşurăm anual – n.red.). În medie, în ultimii ani, am finanţat în jur de 35 de proiecte pe an – circa 25 de proiecte din Bucureşti şi cinci din Cluj, respectiv Timişoara”, precizează Elefterescu. Pentru anul 2014, de exemplu, totalul granturilor pe care le oferă United Way se ridică la aproximativ 550.000 de euro.

Organizaţia ia în calcul ca, pe viitor, să acorde finanţări şi pentru proiecte cu implementare în alte oraşe ale ţării, în măsura în care va putea găsi parteneri locali care să se angajeze să investească în comunitate pe o durată de minimum doi ani.

Din 2004 până în prezent, United Way a investit în România circa trei milioane de euro, în proiecte care au implicat peste 100 de organizaţii neguvernamentale.

Termenul limită pentru trimiterea scrisorilor de intenţie de către organizaţiile neguvernamentale care vor dori să atragă banii puşi la dispoziţie de United Way România este 21 ianuarie. Perioada pentru care se acordă finanţare este 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2015, iar o organizaţie nu poate depune mai multe scrisori de intenţie. Proiectele care vor fi selectate pentru finanţare pot fi implementate doar în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

AICI puteţi găsi mai multe informaţii despre cum puteţi aplica pentru fondurile United Way România.

Sursa foto: http://sxc.hu/

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări