Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

17 ONG-uri pentru 43 de miliarde de euro

Ministerul Fondurilor Europene a ales 17 ONG-uri care vor contribui la coordonarea utilizării celor 43 de miliarde de euro pe care le va primi România, de la UE, până în 2020.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Ministerul Fondurilor Europene a făcut publică, săptămâna trecută, componenţa Comitetului de Coordonare a Managementului Acordului de Parteneriat 2014 – 2020 (CCMAP). Rolul CCMAP va fi de a „coordona strategic” implementarea Acordului de Parteneriat dintre Comisia Europeană (CE) şi România, pentru perioada 2014 – 2020.

Acordul de Parteneriat cu România este un document care stabileşte strategia de „utilizare optimă” a celor peste 43 de miliarde de euro alocate ţării noastre de către Uniunea Europeană, sub formă de fonduri structurale şi de investiţii, între 2014 şi 2020. Actul a fost adoptat de CE în august anul trecut.

Din CCMAP fac parte 43 de „parteneri” – instituţii publice centrale (dintre care 16 ministere), precum şi 17 organizaţii neguvernamentale, la care se adaugă şi alţi actori relevanţi pentru societatea civilă românească, precum UNICEF România şi reţeaua de dezvoltare comunitară RuralNet.

AlTreileaSector.ro vă prezintă, în continuare, mai multe informaţii despre organizaţiile neguvernamentale din CCMAP, pe care ministerul Fondurilor Europene le-a inclus în categoria „structuri asociative, organizaţii din mediul economic, social şi din societatea civilă”.

15 dintre cele 17 organizaţii au sediul în Bucureşti, una în Dâmboviţa şi o alta în Cluj. Totodată, 16 dintre cele 17 ONG-uri și-au făcut publice rezultatele contabile din 2013 pe site-ul ministerului Finanţelor Publice. Consiliul Patronatelor Bancare din România este singura organizaţie nonprofit dintre cele 17 care nu şi-a publicat rezultatele financiare din 2013. Motivul: a fost înfiinţată în 2014.

De asemenea, cele mai importante ONG-uri prezente în CCMAP, în funcţie de veniturile înregistrate în 2013 sunt: Camera de Comerţ şi Industrie a României (26 de milioane de lei), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (11,9 milioane de lei) şi WWF România (11,8 milioane de lei). De cealaltă parte, organizaţiile membre CCMAP cu cele mai mici venituri în 2013 sunt Asociaţia Pro Youth (peste 64.000 de lei) şi Asociaţia Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională din România (circa 26.000 de lei).

Mai mult, două (Asociaţia Pro Youth şi Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural) dintre cele 16 ONG-uri cu rezultatele financiare vizibile au raportat, în 2013, zero angajaţi.

Ministerul Fondurilor Europene a precizat că „partenerii” din CCMAP au fost „selectaţi dintre organizaţiile care au răspuns anunţului publicat în data de 8 octombrie 2014 pe site www.fonduri-ue.ro. Ca urmare a invitaţiei de depunere a candidaturii, până la termenul limită, au fost înregistrate solicitări din partea a 155 de organizaţii”. Criteriile după care au fost aleşi cei 43 de membri CCMAP sunt următoarele, potrivit ministerului Fondurilor Europene:

- „reprezentarea echilibrată a domeniilor relevante pentru implementarea fondurilor europene structurale şi de investiţii”;

- „expertiza şi experiența partenerilor, organizațiile fiind invitate să descrie maximum trei acţiuni/ proiecte relevante pentru domeniul menţionat, care au fost iniţiate şi implementate în perioada 2010-2014”;

- „utilitatea propunerilor formulate pentru rolul şi atribuţiile CCMAP”.

Ministerul Fondurilor Europene nu a anunţat numele celorlalte organizaţii care au aplicat pentru înscrierea în CCMAP.

Joi, 23 aprilie, urmează să aibă loc prima întâlnire a celor 43 de membri CCMAP.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări