Legislaţie
Al treilea sector
Data: 28.02.2014
Legislaţie / Noutăţi legislative

10 schimbări importante în noua lege a voluntariatului

Proiectul noii legi a voluntariatului a trecut de Senat şi se află în analiză la Camera Deputaţilor. Dacă lucrurile merg bine, până la finalul lunii aprilie, românii vor avea o lege care pune voluntariatul într-o lumină nouă.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Nu va mai trece mult timp până când angajatorii vor putea recunoaşte voluntariatul ca experienţă profesională. Noua lege a voluntariatului va intra în vigoare la finalul lunii aprilie, dacă proiectul de act normativ nu va întâmpina dificultăţi la comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputaţilor.

„Proiectul va trebui să treacă prin trei comisii ale Camerei Deputaţilor. Cea mai importantă este comisia juridică, responsabilă cu realizarea raportului pe acest proiect de lege. Eventualele amendamente pot fi trimise până pe 10 martie, iar pe 20 martie comisia se reuneşte pentru raport”, afirmă Anca Năstase, director executiv în cadrul federaţiei VOLUM.

Federaţia este pregătită să discute pe marginea fiecărui amendament care ar putea fi trimis până pe 10 martie. „În principiu, cei care au avut ceva de spus pe marginea legii au făcut-o deja. La Senat, multe dintre amendamente nu au fost acceptate şi aici mă refer la propuneri de genul celor care cereau ca voluntariatul să fie recunoscut ca vechime în muncă”, menţionează Năstase.

Proiectul de lege a trecut în doar câteva luni de Senat. „Lucrurile s-au mişcat destul de repede la Senat pentru că am căutat să avem un proiect de lege cât mai bine făcut din punct de vedere juridic. Înainte de a fi introdus în procesul legislativ, proiectul de lege a fost trimis, în iunie anul trecut, la diverse comisii senatoriale, precum şi la cabinetul premierului, pentru a culege feedback. Am primit feedback şi am făcut modificările care se impuneau”, precizează directorul executiv al federaţiei VOLUM.

Faţă de forma anterioară a legii voluntariatului, publicată în Monitorul Oficial în aprilie 2001, modificată şi completată în 2006, proiectul legislativ aflat pe masa deputaţilor aduce zece noi modificări. Cele mai importante dintre ele vizează definirea termenului de coordonator de voluntari şi a atribuţiilor sale, recunoaşterea voluntariatului ca experienţă profesională, posibilitatea alocării unei cote din bugetul local sau naţional pentru sprijinirea activităţilor de voluntariat în folosul comunităţii, precum şi obligativitatea încheierii unui contract de voluntariat în formă scrisă între voluntar şi organizaţia gazdă. AICI puteţi citi despre toate modificările faţă de vechea legea a voluntariatului, aflată încă în vigoare. „Efectele modificărilor din noua lege a voluntariatului vor deveni vizibile după cel puţin un an de la adoptarea proiectului de lege”, explică Anca Năstase.

Federaţia Volum va organiza un grup de lucru, în care vor fi analizate aspectele tehnice din noua lege şi modul în care vor putea fi aplicate. „Ne dorim să creăm un model de bună practică în ceea ce priveşte aplicarea legii, pentru ONG-urile din toată ţară. Acest model va fi promovat prin intermediul organizaţiilor membre, din teritoriu”, mai spune Năstase.

Mihai Sturzu, deputat şi solist al trupei pop HI-Q, este cel ce a propus anul trecut proiectul noii legi a voluntariatului.

 Sursă foto: sxc.hu

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări