Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 06.05.2016
Ştiri şi Joburi

1.350 de voluntari cu IMPACT: elevi şi profesori dedicaţi comunităţii

1.350 de voluntari – elevi şi profesori din România – au fost implicaţi în proiectul „Conectează-te la comunitate”, implementat de Fundaţia Noi Orizonturi.

Prin acest proiect, ajuns acum la final, elevii şi profesorii activi în Cluburile de voluntariat IMPACT, pe care le-au creat în şcolile şi liceele lor, au realizat 79 de proiecte prin care au rezolvat probleme din comunitate identificate de elevi. Proiectele voluntarilor au ajuns la peste 21.000 de beneficiari, printre care se numără colegi de şcoală sau profesori ai voluntarilor, alături de alţi membri ai comunităţii.

Un astfel de proiect cu IMPACT aparţine elevilor de la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” din Petroşani. Cei 15 membri ai Clubului IMPACT din şcoală au organizat un spectacol caritabil, pentru a ajuta mamele nevoiaşe internate la Secţia Neonatologie a Spitalului de Urgenţă Petroşani.

3 IMPACT Petrosani

Au reuşit să obţină gratuit sala Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroşani, au chemat şi alţi elevi talentaţi şi astfel, cu dans şi cântece, au reuşit să strângă 1.350 lei, pe care i-au folosit pentru a cumpăra trusouri, costumaşe, scutece şi alte lucruri de care proaspetele mămici aveau nevoie. Mai multe informații despre această inițiativă găsiți aici.

Cele 79 de proiecte nu au avut impact numai asupra comunităților vizate, ci au fost deopotrivă benefice și pentru voluntarii implicați. Cercetarea realizată de Fundaţia Noi Orizonturi și Tela Solutions, pentru evaluarea rezultatelor programului IMPACT în rândul elevilor, a arătat că tinerii implicați au văzut în activitățile de voluntariat la care au participat niște lecţii de viaţă, care le-au schimbat modul de a gândi şi i-au transformat în oameni mai conştienţi şi mai toleranţi. Totodată, aceste activități le-au permis să își facă vocea auzită. Copiii proveniţi din familii defavoritate care s-au implicat în IMPACT au renunţat la mentalitatea de asistat social, au depăşit prejudecăţile cu care pot fi priviţi în societate şi au găsit resursele personale pentru a-şi oferi ajutorul persoanelor aflate în nevoie.

Au înțeles nevoile comunității, înainte nu le înțelegeau, aveau întrebări de genul: «De ce trebuie să fac eu, nu are cine să facă?» Iar când au văzut că au pus osul la treabă și au rezolvat ei problema respectivă, au venit că vor să mai facă, să meargă în mai multe locuri”, a declarat un profesor din Cluj-Napoca implicat în programul IMPACT. 

Studiul complet, precum şi alte informaţii legate de acest proiect, pot fi accesate aici.

Proiectul „Conectează-te la comunitate!” a fost implementat de Fundaţia Noi Orizonturi în perioada iulie 2014 – aprilie 2016, având ca scop realizarea de acţiuni care să ajute grupuri vulnerabile din comunitate, prin intermediul unor proiecte ce au vizat teme precum sănătate, mediu, promovarea diversităţii şi lupta împotriva discursului instigator la ură.

Conectează-te la comunitate!” – Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. 

 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări